Спрян бил проектът за турска електроцентрала край Резово

Проектът за строителство на ТЕЦ в района на турската гранична община Инеада, намираща се южно от община Царево край Резово, е спрян. Това обяви в понеделник кметът на община Инеада Тахир Ъшък. Той и кметовете на Демиркьой Мухлис Явуз, на Къркларели Джавит Чаалаян и на община Визе Селчук Ялмаз обявиха в Бургас, че не са съгласни с енергийния проект. Те участваха в кръгла маса "Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?".

Според турските кметове идеята за ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори. Те отказаха да коментират темата за евентуален строеж на АЕЦ в Турция, което според тях е правителствен въпрос, по който ще има среща в Турция на 27 януари.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави колегите си от Турция за това, че до момента единствено техните действия и съпротива срещу проекта са довели до някакви резултати. Той каза, че могат да разчитат на подкрепа и от българска страна за защита на местните им интереси. Николов добави, че ще помоли от турска страна правителството да подпише конвенцията за Оценка завъздействие на околната среда в трансграничен контекст.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес