Турция отново застана зад "Джейлан холдинг"

До края на 2001 г. България ще изнася за Турция 6 млрд. квтч. електроенергия годишно. Това договориха експерти на българо-турската работна среща за проектите в областта на енергетиката и инфраструктурата, която се проведе в София.

Двукратното увеличение на износа на ток за южната ни съседка ще стане възможно, тъй като през септември ще бъде пуснат в действие 400 киловолтов електропровод. През миналата година България е изнесла с 1 млрд. квтч електроенергия повече от договорените 2,5 млрд. квтч.

От април ще се увеличи и транзитът на руски природен газ през нашата страна за Турция, стана ясно още след първия ден на работната среща. Тогава е срокът за пуска в действие на компресорната станция в Провадия. Една - трета от синьото гориво, ползвано у нас през миналата година, сме платили на "Газпром" с парите от турските транзитни такси, каза шефът на "Булгаргаз" Кирил Гегов, цитиран от БНР.

За следващия ден от преговорите експертите оставиха горещата тема за "Горна Арда". Че разговорът няма да бъде лесен, показват думите на турския министър на енергетиката. Според Ерсюмер с плащанията по увеличения износ на ток Анкара може да финансира договорени инфраструктурни проекти в България. Тази теза напълно покрива думите отпреди седмица на шефа на "Джейлан холдинг" и показва, че Анкара явно все още не е отказала да поддържа ролята на холдинга в проекта.

Споделяне

Още от Бизнес