Турция съди български полицай за умишлено убийство на бракониер

Турция съди български полицай за умишлено убийство на бракониер

Бившият граничен полицай Михаил Цонков ще бъде съден в Турция в умишлено убийство на бракониер. Други трима български гранични полицаи - Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са с повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, съобщи вестник “Черноморски фар“.

Инцидентът е отпреди девет години, но призовките на съда в Къркларели са изпратени в България през февруари тази години.

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, с оръжието на Михаил Цонков е стреляно, което е причинило смъртта на един от бракониерите. Граничните полицаи са имали заповед да задържат турската гемия, която е ловила незаконно калкан. Турските рибари не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи.

Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният пистолет гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

Последва разследване, което не установи вина на Цонков и то беше прекратено. По-късно до същия извод стигна и Европейският съд по правата на човека в Страсбург, който през 2014 г. отхвърли жалбата на близките на загиналия рибар. Съдът приема, че случаят е нещастен инцидент. Не бе установена и прекомерна употреба на сила.

"Тезата на турската страна е, че щом има замесен турски плавателен съд, следователно това се е случило на турска територия. От тази гледна точка те имали право да разследват случая", съобщава бургаският съдия Георги Иванов. Той обясни още, че на четиримата не е искано екстрадиране, нямало дата и за съдебно заседание в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България