Турция ще възобнови вноса на ток от Туркменистан

Президентите на Турция Абдуллах Гюл и на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов са се разбрали Анкара да възобнови доставките на електроенергия от Туркменистан, предаде руската агенция ИТАР-ТАСС в петък. По време на посещение на Гюл в Ашхабад е договорено за три години от 1 юли 2013 г. Турция да внася по 600 млн. киловатчаса годишно от Туркменистан.

 

Туркменският президент е подписал постановление, разрешаващо на електроенергийната корпорация "Туркмененерго" към министерството на енергетиката да сключи договор с турската компания "Gent Elektrik Enerjisi Toptan Satis A.S", се посочва в прессъобщение на президентството.

 

Износът на туркменска електроенергия в Турция се осъществяваше от 2003 г. транзитно през Иран, но в последните години бе прекратен. Възстановяване на доставките за Турция, както и за Таджикистан и Армения, е предвидено в приетата тази година "Концепция за развитието на отрасъла на електроенергетиката в Туркменистан през 2013-2020 г.". За този период е предвидено да се инвестират в отрасъла над 5 милиарда долара и да се построят 14 нови електроцентрали. Експортът на електроенергия се планира да се увеличи пет пъти, са съобщили пред ИТАР-ТАСС в туркменското министерство на енергетиката.

 

Сега Ашхабад доставя ток в Афганистан и Иран. През 2012 г. експортът на електроенергия е съставлявал около 3 милиарда киловатчаса, което е със 7.5 процента над равнището от 2011 г. В общия обем на произведената в страната електроенергия експортът заема около 14 процента.

 

В Туркменистан действат 10 електроцентрали, работещи основно с газ. През 2012 г. са били произведени над 19 милиарда киловатчаса електроенергия, от които 2.2 милиарда киловатчаса са предоставени безплатно на населението. Жителите на Туркменистан се ползват от 1993 г. от безплатно електричество. Установен е лимит от 35 киловатчаса на месец на човек.

Споделяне

Още от Бизнес