Турция трябва да плати неустойки при предсрочно прекратяване на доставките на електроенергия

Турция ще плати много сериозни неустойки, ако прекрати предсрочно договора за доставка на електроенергия, заяви главният секретар на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси Славчо Нейков. Сумите не можели да бъдат оповестени, защото са търговска тайна.

Той коментира вчерашните думи на турския министър на енергетиката Хилми Гюлер пред в. Стар, който казва, че страната му няма да внася електроенергия от България след 2006 г., тъй като тогава ще е в състояние сама да си произвежда ток много по-евтино.

Според Нейков в министерството досега не е получавана подобна официална турска позиция.

Турция е изправена пред пред голямо предлагане на електроенергия и природен газ и миналата година вече е прекратила купуването на електроенергия от Иран и Грузия, а сега се готви да не купува електричество от България, заявява Гюлер. До 2006 г. Анкара смята, че ще реши сама въпроса с недостига на електричество.

Министърът казва, че самата Турция може да произвежда по-евтино електиричество, има прекалено голямо предлагане и неговото намерение е да прекрати споразумения с България в най-скоро време.

Договореностите между България и Турция са от 1998 г., когато бе подписан договор за доставки на електричество до 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес