Турция връща в лагерите мигрантите, насочили се към България и Гърция

Граничната полиция е отблъснала над 200 бежанци на турско-българската граница

Снимка: ЕПА

Турските власти ще върнат до 3 дни всички сирийски бежанци, които са напуснали лагерите, за да се отправят пеша към България и Гърция, а оттам – към Западна Европа.

Това съобщават от областната управа в Истанбул в сряда, цитирани от БНР. Втори ден около 2000 мигранти са блокирали района около местната автогара, настоявайки да бъдат допуснати да пътуват. Полицията обаче е спряла всички пътнически автобуси за Одрин.

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят ако се наложи.

Между представители на местните власти и мигрантите текат постоянни преговори за това да се върнат в бежанските лагери, допълва кореспондент на БНР. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, ако се наложи със сила. Съобщава се, че около 500 души от Истанбул доброволно са склонили да се завърнат в лагерите.

Одринските власти също се подготвят да върнат до 3 дни няколко стотинте бежанци, които се намират в града. Няколко групи от тях вече тръгнаха пеша към България и Гърция. Останалите са спрени от полицията.

Валията Дурсун Али Шахин заяви, че е сформирана съвещателна маса за обсъждане на мерките, които ще бъдат предприети за връщането на бежанците, с участието на отговорни представители от Анкара и Истанбул. Един от тях, който пожела анонимност, заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа.

"Трябва да ги спрем, защото Европа затвори границите и ако ги пуснем, ще бъдат подложени на още по-големи опасности. В лагерите ще бъдат по-добре защитени", коментира неназованият представител на местните власти.

Междувременно над 200 мигранти са били отблъснати при опит да преминат незаконно турско-българската граница през нощта срещу сряда, съобщи БНР, позовавайки се на информация от неназовани източници в МВР. По време на инцидента са били задържани общо 32-ма души, които все пак са успели да преминат загражденията и постовете на граничната полиция.

МВР проведе поредната си акция срещу нелегални имигранти в центъра на София. Задържани са 33-ма души. Всички заловени нелегални бежанци съобщават на полицаите, че са от Сирия, но впоследствие става ясно, че някои идват от Ирак или Афганистан.

Схемата на бежанците, след като преминат границата с Турция, е да се придвижат с такси до София, където се настаняват по квартири или хостели в близост до Централна гара. Оттам, с помощта на таксита, бежанците най-често се насочват към границата със Сърбия, допълва БНР.

"Правим масирана проверка, почти изцяло регистрираме и проверяваме влизащите, затова те се забавят, периодът, в който трябва да останат на територията на България е по-дълъг, просто защото си вършим добре работата, обясни тя в отговор на въпрос за мерките, свързани с влизащите бежанци", коментира в сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод упражнявания строг контрол по границите ни.

Тя каза още, че данните от вчера са за относително малък брой, които са преминали границата и са заловени като нелегални имигранти. По думите ѝ "задържаме и тези, които успяваме да заловим на изхода от нашата граница и също ги регистрираме".

По-късно в сряда тя бе изслушана на закрито заседание на парламентарната вътрешна комисия. Преди да влезе в залата Бъчварова коментира пред медиите, че "има динамизиране на бежанските потоци, които в момента са на границата на Европа и вътре в нея".

Уточни обаче, че не може да потвърди "апокалиптичните цифри", които се споменават във връзка с мигрантите, отправили се от Истанбул и Одрин към България и Гърция.

"Много активно наблюдаваме и действаме по дипломатически път, включи се МВнР, имаме и контакт с колегите в Турция, както и предложение за съвместни екипи и очакваме отговора от турска страна", допълни вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа