Турция затвори посолството си в Дамаск

Турция затвори посолството си в Дамаск заради влошаването на условията за сигурност в Сирия, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от агенция Франс прес в понеделник.

Дейността на турското посолство в Сирия е замразена от тази сутрин, уточни източникът, пожелал да остане анонимен. Той добави, че целият дипломатически персонал на посолството е напуснал сирийската столица.

Генералното консулство на Турция в Алеп, голям град в северната част на Сирия, близо до границата с Турция, остава отворено.

Така Анкара последва примера на няколко страни от ЕС (Италия, Испания, Франция, Великобритания, Холандия), САЩ и шестте арабски монархии в Залива.

Въстанието срещу режима на президента Башар Асад в Сирия продължава вече повече от година. По данни на ООН при потушаването му досега правителствените сили са убили над 8000 души.

Заради репресиите Турция скъса със съседката си и бивш съюзник Сирия и призова за оттеглянето на Асад. На 1 април в Истанбул ще се състои международна конференция на "Приятелите на Сирия".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?