Туск: Погледнете само Бойко и Жан-Клод колко са различни

Председателят на Европейския съвет предупреди, че "призракът на разпадането преследва Европа"

Доналд Туск
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова различията в Европа да не прерастват в конфликти и предупреди, че "призракът на разпадането преследва Европа".
 
"Много се гордея, че съм в партия с хора като Жозеф Дол и Ангела Меркел, Виктор Орбан и Манфред Вебер, Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Ясно е, че те се различават. Погледнете само Бойко и Жан-Клод. Но различията не бива да означават конфликти", заяви Туск в Брюксел по повод 40-ата годишнина от създаването на Европейската народна партия (ЕНП). 
 
Туск посочи, че в ЕНП има място за "различни тактики, докато споделяме общи ценности и стратегия".
 
"Ако погледнем обективно, няма конфликт между идеята за стриктно спазване на правилата по отношение на Шенген, например, и солидарността с бежанците. Европа се нуждае от мъдър синтез на тези две идеи. Ако успеем да го създадем, хората ще повярват, че сме в състояние да се справим с тази или друга криза. Ако говорим открито - трябва да разберем, че възгледите на Ангела и Виктор са съвместими и само взети заедно дават пълното решение, в противен случай хората ще търсят радикални и брутални рецепти за решаване на кризата. Трябва да се вгледаме в това, което ни свързва, а не да подчертава различията си", коментира Туск.
 
Той призова още "да се въздържаме от изкривена риторика, защото преувеличенията, независимо в коя посока, са тежък грях в политиката.".
.
Председателят на Европейския съвет предупреди, че лидерите на ЕС, които подкрепят утопични "илюзии" за обединена Европа, са загубили контакта с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат съюза. 
 
"Една визия за федерация не ми се струва най-добрият отговор на това", добави той.
Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?