Туск спря преговорите с Качински за полския кабинет

Лидерът на Гражданска платформа Доналд Туск съобщи, че не вижда "никаква възможност" да продължат коалиционните преговори с партията "Право и справедливост" за съставяне на правителство на Полша, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Туск направи изявлението си, след като консерваторите не спазиха предварителната уговорка кандидат на неговата партия да бъде предложен за поста маршал на Сейма и избраха Марек Юрек от "Право и справедливост". "Днес не виждаме никаква възможност да продължим коалиционните преговори", каза Туск.

Лидери на партията "Право и справедливост" заявиха обаче, че не се отказват от коалиционно правителство с партията на Туск. "Ще направя всичко възможно, за да може утре да продължим преговорите, каза кандидатът за премиер Кажимеж Марчинкевич. Не виждам възможност за сформиране на друга коалиция."

Председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински също изтъкна, че партията му няма да търси нови партньори. Според него ако не може да се сформира коалиционно правителство, "Право и справедливост" ще се опита да състави правителство на малцинството. Качински подчерта обаче, че вторият вариант е по-лош.

Партията "Право и справедливост" има 155 от общо 460 места в Сейма, а Гражданска платформа - 133 места. Ако останат заедно, те ще се ползват със солидно мнозинство.

Курсът на злотата падна заради неуспеха на коалиционните преговори, отбелязва АП. Сутринта еврото се търгуваше за 3,9270 злоти, а следобед - за 3,9723 злоти.

Още от Свят