ТВ7 взе рязък завой в новата обстановка, Кулезич изпадна зад борда

Тв водещата уволнена от Бареков заради “нарушени журналистически стандарти“

Люба Кулезич и Николай Бареков

Три дни след оставката на кабинета "Борисов" и в разгара на протестите срещу всички досегашни управляващи, ТВ7 съобщи, че се разделя с едно от най-популярните си лица – водещата Люба Кулезич. От телевизията обявиха в понеделник, че е решено да не продължават договорните си отношения с нея.

"Г-жа Кулезич отказа да спазва елементарните журналистически стандарти за правене на публицистика – показването на различните гледни точки. Г-жа Кулезич не спази принципите на балансираността в ситуация, в която обществото е в състояние на масов протест и крайно настроено към политическия модел. В последното издание на "Насреща Люба Кулезич" беше накърнено достойнството и правото на гледна точка на протестиращите български граждани и беше отразен само един политически тип позиция“, се посочва в съобщението.

Последното предаване на Люба Кулезич бе в неделя. Неин гост бе вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов, който заяви, че начело на протестиращите са лица от криминалните структури, свързани със сочения за глава на "Октопода" Алексей Петров.

В началото на предаването Кулезич коментира :"Сега въпросът е дали Борисов ще се върне и да се бори като истински мъж!", а по-късно, в интервюто с Цветанов, когато имаше и включвания на организатори на протеста, тя коментира по техен адрес, че са "жалки".

Други гости в предаването на Кулезич бяха водещият Георги Коритаров и бившият председател на Народното събрание и политик от СДС Йордан Соколов. Двамата ѝ събеседници обявиха в ефир, че руски енергийни интереси са в основата на падането от власт на кабинета "Борисов". По неофициална информация на Mediapool именно това е поводът за неочакваното сваляне на Люба Кулезич от екран. 

"Ръководството на телевизията се разграничава от това поведение и заявява отново своята позиция на пълна подкрепа на гражданското общество и показването на гледните точки на протестиращите. Благодарим на Люба Кулезич за съвместната работа, в която имаше и много положителни моменти", заявява изпълнителният директор на ТВ7 Николай Бареков, цитиран в съобщението.

ТВ7 се счита за "перла в короната" на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, който оглавява "Нова Българска медийна група", която пък е свързана с Корпоративна търговска банка и бизнес империята на собственика ѝ Цветан Василев, една от най-проспериращите по време и на тройната коалиция, и на кабинета "Борисов".

Известно е, че за медиите на Пеевски бе нужна само една нощ – изборната – през 2009 г., за да обърнат курса си от рязко анти-ГЕРБ към твърда и последователна подкрепа на ГЕРБ. Самият Бареков бе рупор на всички явни и тайни войни, водени от правителството, неведнъж обвиняван, че поведението му няма нищо общо с журналистическите стандарти.

Потърсена за коментар, Люба Кулезич каза пред Mediapool, че престоят ѝ в ТВ7 бил “непрекъснато отбраняване на свободата" ѝ. “Докато бях в телевизията, трябваше да се защитавам, в това число и в ефир, че съм в проправителствена и слагаческа телевизия. Трябваше да се разграничавам. Всеки гради собствената си свобода, доколкото тя е възможна. Бранех я със зъби и нокти“, заяви Кулезич.

“Не аз изневерих на стила си, някой друг беше“, допълни тя.

“Не аз преобърнах палачинката. Не мога да я обърна за два часа. Макар че правя много вкусни палачинки“, обясни още уволнената водеща политиката на медията.

На въпрос защо тогава винаги е демонстрирала доброто си отношение към министър-председателя в оставка Бойко Борисов. “Не аз бях човекът в телевизията, който поддържа близки отношения с Бойко Борисов, не аз се радвах на есемесите му, нито пък съм получавала такива“, разказа тя.

По думите на Кулезич, тя вече има няколко предложения за работа и със сигурност ще работи на “по-професионално място“. На въпрос дали става дума за медия, близка до Делян Пеевски, тя отговори утвърдително, но обясни, че все още не е решила кое предложение ще приеме.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество