Твърдения за фалшифициране на местните избори в Полша

Местните избори в Полша на 16 ноември бяха фалшифицирани, заяви в полския Сейм бившият премиер Ярослав Качински, оглавяващ най-голямата опозиционна партия "Право и справедливост", предадоха осведомителните агенции в сряда.

"Изборите бяха фалшифицирани. Дори ако някой не желае да го повярва по една или друга причина, броят на невалидните гласове и скандалът около изборите дискредитира властта", каза той.

Преброяването на бюлетините бе забавено поради неизправност в компютърната система, последва и хакерска атака срещу сървърите на избирателната комисия. Това предизвика политическо напрежение в Полша и ръководството на комисията подаде оставка.

Според официалните резултати партията "Право и справедливост" е получила повече гласове, но остава на второ място по брой на мандатите след управляващата партия "Гражданска платформа". Съответно партията на Качински ще има мнозинство само в един от 16-те местни парламента. Заради скандала с преброяването тя оспори изборните резултати наред с други политически и обществени сдружения.

По данни на избирателната комисия, невалидните бюлетини на изборите за местни парламенти са били 18 на сто от общия брой.

Според експерти мнозина избиратели са били заблудени от формата на бюлетините, отпечатани като книги, и са поставяли знак на всяка страница, което е недопустимо.

Комисията обаче отхвърля обвиненията и напомня, че такива бюлетини се използват в страната от 1991 г. насам.

Вторият тур от местните избори в регионите, където такъв се налага, е насрочен за 30 ноември. Повторно ще гласуват избирателите във Варшава, Гданск, Краков, Познан и други големи градове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа