“Тюрк телеком”, “Тюрксел” и 4 инвестиционни фонда кандидати за 65% от БТК

“Тюрк телеком”, “Тюрксел” и 4 инвестиционни фонда кандидати за 65% от БТК

Участниците във финалното наддаване за мажоритарния пакет на Българската телекомуникационна компания (БТК) са стратегическите инвеститори “Turk Telekom” и “Turkcell”, както и инвестиционните фондове “Providence Equity Partners”, “Texas Pacific Group”, “Warburg Pincus” and “Mid-Europa Partners”, съобщи вестник “Файненшъл таймс” (FT), цитиран в сряда от интернет-сайта Инвестор.бг.

В началото на годината стана ясно, че “Novator Telecom Bulgaria”, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, обмисля продажбата на опцията за придобиване на 65% от капитала на българския телеком. Опцията бе издадена на “Novator” от “Viva Ventures” (собственост на инвестиционния фонд “Advent International”), която е мажоритарен собственик на БТК.

Имената на руската АФК “Система” и “Bain Capital” също се споменаваха сред евентуалните кандидати, но впоследствие се отказаха от участие, съобщават от FT.

На 23 март е бил официалният краен срок за подаване на оферти към продавача, но е възможно процедурата да продължи и по-дълго, се казва още в публикацията. От изданието съобщават, че обсъжданите цени на телекома са между 1,7 млрд. и 1,9 млрд. евро, или близо 1,3 млрд. евро за предложения пакет от 65%.

Евентуални проблеми за бъдещите купувачи могат да се окажат необходимите инвестиции от около 50 млн. евро в цифровизацията на мрежата от радио-телевизонни предаватели на БТК, сравнително дългите срокове за освобождаване на компанията от част от недвижимия ѝ портфейл (оценен на около 250 млн. евро), както и възможността от възпрепятстване на сделки с активите на дружеството от страна на миноритарните акционери и държавата, която притежава „златна“ акция в капитала на дружеството.

Един от ключовите въпроси за бъдещия купувач вероятно ще бъде възможността за прехвърляне на дълга по продажбата към самата компания, смятат още от FT. В случай на евентуално сливане може да се стигне и до отписване на БТК от регистъра на публичните дружества. За целта бъдещият собственик ще трябва да отправи търгово предложение към останалите акционери.

В публикацията се посочва, че вероятно “Novator” ще упражни опцията за покупка на 65-процентния дял непосредствено преди да го продаде. Една от възможностите за евентуалния купувач е да разчита на придобиване на допълнителен дял от 25%, който се държи от няколко по-големи акционери, смятат от изданието. След това той би могъл да отправи търгово предложение за останалите 10% и, ако придобие половината от тях, ще може да отпише компанията от борсата.

 

Споделяне

Още от Бизнес