У нас не е открито пилешко с фипронил

У нас не е открито пилешко с фипронил

Лабораторни изследвания на продукцията на четири най-големи птицекланици у нас са установили, че е нас няма замърсено с фиплонил пилешко месо, съобщиха от българската агенция за безопасност на храните в четвъртък.

Пробите са направени превантивно заради засиления контрол на пазара във връзка с опасността от разпространение на продукти, замърсени с фипронил, След като бяха открити и изтеглени от пазара партиди с яйца, сега от агенцията за храните са изследвали месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки.

Ведомството уверява, че продължава засиления мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени у нас, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар.

От началото на октомври до края на 2017-та година от всички ферми и пакетиращи центрове ежемесечно ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ, както за целите на самоконтрола, така и за целите на официалния контрол. Извършва се и засилен контрол в животновъдните обекти по отношение използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба. Използването на забранени препарати за дезинфекция причинява замърсяването на яйца и месо с фиплонил.

Споделяне

Още от Бизнес