УърлдКом увеличава с 250 милиона долара компенсацията за ощетените от счетоводна измама акционери

УърлдКом предложи допълнително 250 млн. долара в нова емисия обикновени акции към определената от съда сума от 500 млн. долара, които американският телекомуникационен гигант трябва да плати като компенсация на акционерите за щети, нанесени чрез счетоводна измама, предаде АП.

Обявеното вчера предложение е съгласувано с Федералната комисия за фондовите борси и ценните книжа и трябва да бъде одобрено от федерален съдия по фалитите. Компанията се надява, че с по-щедрото си предложение ще успее да разсее опасенията на наблюдаващия случая съдия, че сумата на компенсацията е недостатъчна.

УърлдКом ще емитира акциите след като компанията се реорганизира и отново излезе на борсата. Новата емисия ще даде възможност на жервите на измамата да спечелят от евентуално поскъпване на книжата на УърлдКом, когато компанията излезе от процедурата по несъстоятелност.

УърлдКом, която бе сред най-бързо растящите и най-агресивните компании по време на бума в телекомуникациите и Интернет през 90-те години, е обвинена, че е фалшифицирала балансовите си отчети, за да прикрие разходи и да надуе печалбите си.

Компанията призна, че неправилно е осчетоводила близо 4 млрд. долара. Тя поиска да бъде обявена в несъстоятелност през юли м.г. Конкуренти на УърлдКом като Ей Ти енд Ти и Ес Би Си комюникейшънс настояват съдът да определи по-голяма сума за компенсацията на щетите, като се имат пред вид приходите на УърлдКом и размерите на финансовата измама.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: