Убит е шефът по сигурността на нефтените съоръжения в северен Ирак

Отговорникът по сигурността на нефтодобивните съоръжения на северните петролни полета на Ирак Гази ал-Талабани бе убит. Това стана ден след нападения на саботьори над двата главни петролопровода, осигуряващи износа от северен и южен Ирак. Експерти заявиха, че няколко дни ще са нужни да бъдат поправени петролопроводите.

Междувременно бе съобщено, че радикалният шиитски духовник Мокдата Садр е наредил на членовете на млициите си, които не са от Наджаф, да напуснат града.

Полицията съобщи, че Гази ал-Талабани е бил застрелян на място от въоръжени нападатели пред дома си в град Киркук. Убитият е близък роднина на лидера на една от двете основни партии на иракските кюрди, Джелал Талабани.

Деветдесет на сто от приходите на Ирак, жизнено важни за възстановяването, идват от петрола. Кореспонденти посочват, че е било планирано увеличаване на добива на два милиона барела дневно при предаването на властта на новото иракско правителство в края на месеца, но сега това няма да е възможно, предаде Би Би Си.

Убийството на Талабани е третото покушение срещу високопоставен иракски представител за по-малко от седмица, на фона на ескалация на насилието в страната преди предаването на властта на 30 юни.

Заместник - министърът във временното иракско правителство Бассам Кубба беше убит в Багдад в събота, а на следващия ден бе убит и Камал Джара от министерството на образованието.

Според изчисления на експерти ще са нужни 10 дни за поправката на разрушените петролопроводи.

Цените на суровия петрол, договарян за юли, се повишиха с 21 цента до 37.40 долара на барел в сряда при новината за спряното подаване на нефт вследствие на саботажите.

Петролопроводът от полетата около Киркук към турското пристанище Джейхан се експлоатира рядко от края на войната миналата година, поради непрекъснатите саботажи.

Към момента Ирак успява да изнася около 1.7 милиона барела петрол дневно, като 1.6 милиона от тях се доставят от северните петролни полета. След атаките експортът е намален с близо две трети.

Поради тази причина експертите смятат, че едва ли към 30 юни, когато коалиционните сили начело със САЩ предават властта на иракчаните, експортът ще може да се повиши до предварително планираните 2 милиона барела дневно.

Иракският нефтен експорт е все още под предвоенното равнище, въпреки че 14 000 иракчани са ангажирани в охраната на съоръженията.

Наскоро иракският министър - председател Ияд Алауи заяви, че щетите от нападенията върху петролната инфраструктура са над 200 милиона долара за седем месеца.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: