Убитите досега от волтова дъга при селфи върху вагони и локомотиви са 6

Убитите досега от волтова дъга при селфи върху вагони и локомотиви са 6

За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи, съобщават от БДЖ в понеделник. От превозвача излязоха с позиция по повод поредния случай на дете, ударено от волтова дъга при опит за селфи.

При последния случай във Варна от събота, 22 април, група деца на около 14 години издебват, когато охраната на депото тръгва на обход и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга, подчертават от БДЖ.

По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 и 6 метра. Момчето се е качило върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм, описват инцидента от БДЖ.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 метра и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата.

Експертът пояснява, че детето е имало огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. При така възникналия инцидент момчето е останало живо. Късмет е също, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.

По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели - по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите "приятели" се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар.

Обучителен филм за риска от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" - национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта.

Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища. От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.

Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца.

Споделяне

Още от България