Участъци от бул. "Черни връх" се оказаха частна собственост

"Забранено. Тротоарът и прилежащото пътно платно на булеварда са частна собственост". Такива знаци изникнаха по част от бул. "Черни връх", показа репортаж на бТВ.

"Историческо. Доживяхме и първият частен булевард да изникне в София", гласят пък част от коментарите под снимките, а те са стотици. Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок.

Тв екип е успял да се срещне с представител на собственика на терена в съседство. Самият той не крие, че е сложил знака. Той коментира, че поставянето на табелата е начин на протест срещу Столична община, защото по думите му половината от бул. "Черни връх" е негова.

Оказва се, че това е потвърдено от 33-и състав на Административния съд. Именно той постановява собственикът да се обезщети с малко над 17 000 лева, защото общината е застроила част от имота му при разширяването на булеварда от две на четири ленти. По думите му и до днес те не са платени.

След сигнала на бТВ знаците бяха демонтирани. Според общината отчуждителната процедура е приключила и знаците са незаконни.

Те посочват още, че сумата по обезщетението е преведена в служебна сметка, тъй като в хода на административното производство е установено наличие на искови молби към дружеството собственик.

"Средствата ще се изплатят на лицето, което установи правото си по общия исков ред", казват от Столична община.

Представител на собственика обаче твърди друго. По думите му съдебното решение не може да се обжалва и докато сумата не бъде преведена, те са в правото си да поставят табели. Постави и ултиматум на общината – в рамките на три дни табелите им да бъдат възстановени.

Споделяне

Още от България