Учените са единодушни – глобалното затопляне е следствие от човешката дейност

Учените са единодушни – глобалното затопляне е следствие от човешката дейност

Водещи учени климатолози обявиха в петък, че глобалното затопляне се дължи на човешката дейност и призоваха за спешни действия на държавите за предотвратяване на тежките и необратими последици от повишаването на температурите, предадоха световните агенции.

Тези изводи идват след едноседмични обсъждания при затворени врата от страна на 500-те делегати от Междуправителствения съвет за измененията в климата (МСИК). В петък в Париж бе представен доклад от 21 страници, който обобщава резултатите от мащабни 6-годишни изследвания.

В доклада си МСИК предрича нови засушавания, горещини, дъждове и бавно повишаване на равнището на световния океан, които биха могли да продължат над хиляда години.

Учените твърдят, че има над 90-процентна вероятност затоплянето през последните 50 години да се дължи главно на човешки дейности и преди всичко на изгарянето на изкопаеми горива.

В предишния доклад на МСИК от 2001 г. се казваше, че вероятността за връзка между човешката дейност и глобалното затопляне е 66%. Ройтерс отбелязва, че признаците за тази тенденция са многобройни - от сушата в Австралия до рекордно високите температури през зимата в Европа.

"Втори февруари 2007 г. може да се запомни като деня, в който отпадна въпросителната относно това дали човекът е виновен за промените в климата", каза Ахим Щайнер, оглавяващ Програмата на ООН за околната среда.

Докладът прогнозира сериозни промени като вероятното продължаване на топенето на арктическите ледове през следващите сто години и отбелязва, че има по-голяма вероятност газовете с парников ефект да направят тропическите циклони по-интензивни, отколкото това да не се случи.

Изследването предрича в най-добрия случай през 21-ви век температурите да се повишат с 1,8 до 4 градуса по Целзий, като в по-широки рамки може да се говори за повишение от 1,1 до 6,8 градуса.

През 20-ти век температурите са се покачили с 0,7 градуса, а десетте най-горещи години след 1850 г. са регистрирани след 1994 г., припомня Ройтерс.

Изводите от доклада на експертите по климата бяха коментирани от политици и еколози. “Глобалното затопляне е факт, а полето на възможни действия се стеснява по-бързо от очакваното”. Това бе реакцията на британския министър на околната среда, прехраната и селските въпроси Дейвид Милибанд.

"Докладът е нов пирон в ковчега на онези, които отричат климатичните промени", заяви Милибанд в комюнике.

“Европейският съюз трябва да обърне внимание на онова, което казват учените за климатичните промени и да съобрази политиката си”, заяви еврокомисарят за околната среда Ставрос Димас, цитиран от Ройтерс.

Неправителствени екологични организации  призоваха правителствата за спешни действия срещу глобалното затопляне, добавя Франс прес.

"Сирените за тревога започнаха да вият. Светът трябва да се събуди пред надвисналата заплаха от промените в климата", посочва в комюнике организацията "Приятели на Земята".

Сдружение “Мрежа за действие във връзка с климата", която включва няколко неправителствени организации, сред които "Грийнпийс", смята, че докладът на Междуправителствения съвет за измененията в климата изисква бърз и ефикасен политически отговор от страна на международната общност.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?