Ученици от Приднестровието съдят Русия в Страсбург

В Европейския съд по правата на човека е постъпила жалба срещу Русия от директора и ученици от училището - интернат в приднестровския град Бендери, където по-голямата част от възпитаниците са сираци, предаде руската агенция Интерфакс.

Ищците твърдят, че е нарушено правото им на частен живот, както и правото на образование.

В молбата се посочва, че властите в сепаратитската република, намираща се в Молдова, принуждават училищното ръководство да води обучението на руска кирилица, а не на молдовски език, както е било доскоро. Властите заплашиха да закрият училището - интернат, ако то продължава да води обучението на молдовски, който е почти сходен с румънския език.

Жалбата е отправена срещу Русия, тъй като по-рано Европейският съд я призна за отговорна за нарушаване на човешки права на територията на Приденстровието, където са разположени руски войски и оръжие. Заявителите на молбата заявяват, че Русия "не е направила нищо, за да предотврати нарушението на техните права".

Властите в непризната Приднестровска република в Молдова обявиха на 1 юли 2004 г., че всички молдовски училища, намиращи се на нейна територия, които преподават на латиница, ще бъдат закрити, ако ръководствата им не се съгласят да преминат на кирилица, каквито били общите изисквания в Приденстровието.

Молдова реагира изключително остро на това решение, като наложи санкции на сепаратитската република, а ОССЕ и Съветът на Европа осъдиха действията на властите в Приденстровието като "лингвистично прочистване".

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?