Ученици стават нещатни сътрудници на МВР

Ученици стават нещатни сътрудници на МВР

Ученици от професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” са най-новите нещатни сътрудници на МВР. Това напълно кореспондира с желанието на министър Румен Петков за разрастване на ведомствения агентурен апарат, с тази разлика, че средношколците няма да бъдат под прикритие. В понеделник официално бе открита електронната страница http://www.cybercrime.bg/, на която ще могат да се подават сигнали за Интернет престъпления.

Сайтът е разработен от възпитаници на гимназията със съдействието на специалиста по борба с компютърни престъпления от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Явор Колев.  Замисълът е  “Интернет патрули” от ученици да подават сигнали в ГДБОП за сайтове с незаконно съдържание и други нарушения в глобалната мрежата.

Преди символично да открие сайта с думите “Пускаме го”, министър Петков заяви, че е много развълнуван, тъй като това е “най-отчетливият успех на МВР в последните години”.

Той се обърна към учениците с думите: “Вие, момчета, осмисляте труда на хората от ГДБОП. Давате сериозен повод за гордост на служителите в ГДБОП, които са сред най-добрите в Европа”. Министърът пожела на младежите да намерят реализация в правоохранителните органи и добави: “Вие сте единственият случай, в който потърпевшите от работата на Явор Колев са доволни”.

Дейността на Колев редовно предизвиква недоволство сред споделящите файлове в Интернет и собствениците на торент-тракерите.

Румен Петков обеща да даде лаптоп на учениците, за да може работата им да бъде “по-оперативна”, защото Интернет е “лост на организираната престъпност и терористичните организации”. Освен това ще ги покани в кабинета си, за да обсъдят “други възможности за съвместна работа”.

Явор Колев заяви, че децата трябва да бъдат информирани за опасностите в Интернет и вредите, които може да донесе ползването на мрежата.

Учениците обясниха, че идеята е насочена към предотвратяването на сексуална експлоатация на децата и срещу педофилията. Освен това “Интернет патрулите” ще сигнализират за финансови престъпления. Възпитаниците на гимназията заявиха още, че приемат идеята като полезна за обществото и не се смятат за доносници. 

Сайтът се създава с помощта на Сдружението за електронни комуникации, чийто председател Теодор Захов, заяви, че това е предупреждение към “Интернет престъпниците” 

Не е ясно какво смятат родителите за възможността децата да отделят немалка част от времето си в разглеждане на порно сайтове, докато открият “педофилски” такъв и дали самото вътрешно министерство няма да стимулира учениците да посещават по-често сайтовете “за възрастни”. 

Споделяне

Още от България