Ученици възкресяват живота на свои предци в конкурса "Съкровища от миналото“

В седем училища от шест общини на Софийска област се провежда регионален ученически конкурс "Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“. Целта на конкурса според организаторите от дружествата "Геотехмин" и "Елаците-Мед" е учениците да направят опит сами да "възкресят“ миналото, като открият и разкажат интересна история за живота и труда на своите предци.

Те трябва да потърсят и научат за вълнуващи събития, места, хора, занаяти, ритуали, песни, рецепти или предмети, които са били част от всекидневието на хората от родния им край в миналото. Когато намерят "зрънцето“ на своята история, да изберат дали ще бъдат художник, който ще я пресъздаде с четка или молив, или ще бъдат журналист, който ще разкаже в статия или ще я представи чрез интервю с подходяща личност.

Конкурсът се провежда в периода от март до май сред учениците от първи до седми клас в училищата-партньори на инициативата СУ "Христо Ясенов“ и ОУ "Христо Ботев“ в гр. Етрополе, СУ "Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица, СУ "Любен Каравелов“ в гр. Копривщица, ОУ "Георги Бенковски“ в с. Мирково, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Чавдар и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч.

Учениците от училищата вече имат опит от предишните конкурси "Родният край в моите очи“ и "Мечта за свобода“, но този път трябва да се справят с интересната и необичайна за тях задача – да направят интервю или да напишат статия по темата. За да им помогнат, инициаторите срещнаха потенциалните участници с младите тв водещи на предаването "Историята оживява“ по телевизия BIT Иван Кънчев и Марио Мишев.

Срещите с младите журналисти започнаха от историческия град Копривщица и продължиха в Челопеч, Мирково, Етрополе, Чавдар и Златица. Иван и Марио споделиха през аудиторията своите "неразказани“ истории от миналото на България. Това са истински истории за вдъхновяващи хора и герои, които са имали силата да постигнат нещо значимо в живота си.

Учениците от І до ІV клас видяха кратки видео материали за природата на България, за националните празници на страната и за български учени-изобретатели, чието дело излиза отвъд пределите на България: създателя на първия електронен часовник инж. Петър Петров, откривателите на най-отдалечената планета Димитър Съселов и на млечно киселата бактерия д-р Стамен Григоров, създателя на първия компютър Джон Атанасов и на петстепенната автоматична скоростна кутия Румен Антонов. По-големите ученици от V до VІІ клас видяха историите на четирима герои от Априлското въстание - Поп Харитон Халачев, Кольо Войновски, Спас Гинев и Васил Петлешков. Кратките видеа, подготвени от екипа, напомнят, че трябва да обърнем поглед към миналото и историята, за да черпим вдъхновение и сила. Изнесените беседи бяха съчетание на урок по родолюбие, възпитаване на чувство за национална гордост и споделен опит.

Победителите в конкурса от седемте училища по традиция ще бъдат наградени в навечерието на 24 май.


Децата с тв водещи Марио и Иван

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?