Учителите в Германия се оплакват от хаоса с правилата за коронавируса

Учителите в Германия се оплакват от хаоса с правилата за коронавируса

Поставени под натиск да облекчат антиепидемичните рестрикции в Германия, представители на властите се споразумяха миналия месец постепенно да отворят училищата. Потвърдените случаи на Covid-19 отново отбелязаха ръст, подтиквайки някои провинции да променят това решение, но други продължиха да връщат учениците в училище и настояха, че присъственото обучение трябва да стане правило.

Това постави в затруднено положение ученици, родители и учители като Михаел Громотка, който преподава изкуство от 7-и до 9-и клас. Миналата седмица, когато властите на провинция Берлин спряха връщането на учениците в училище след месеци на дистанционно обучение, плановете му отново се промениха.

"Всичко беше много хаотично", каза Громотка и добави: "Бяхме уведомени с по-малко от седмица предизвестие".

Громотка, който е женен за своя колежка учителка и има дете, което е в началното училище, казва, че тези завои отразяват липсата на стройна стратегия в Германия за това как безопасно да се оставят училищата отворени.

Властите в Берлин закупиха близо 1900 въздушни филтъра, които според експертите ще намалят риска от разпространение на вируса в класните стаи. Тези количества обаче са достатъчни да се осигурят едва по два филтъра за всяко от 900-те училища в столицата.

Образователната интернет платформа е толкова претоварена през деня, че някои ученици от началното училище трябва да чакат до 18.30 ч., за да получат достъп до видео уроците си. Някои по-надеждни системи, дело на частни компании, бяха отхвърлени заради опасения за сигурността.

И макар Берлин сега да предлага безплатни тестове за персонала и учениците, няма изискване за тестване преди да се отиде на училище.

"Учителите са невероятно разтревожени", каза Громотка пред Асошиейтед прес.

Той внесе петиция с настояване учителите от средното училище да имат приоритет при ваксиниране срещу коронавирус, твърдейки, че те заслужават същата защита като преподавателите в началния курс и възпитателите в детските градини заради големия брой ученици, с които контактуват всяка седмица.

Както и други преподаватели, Громотка казва, че представителите на властите не са успели да си извлекат поука повече от година след началото на пандемията.

Данни, публикувани от агенцията за контрол на заболяванията на Германия - Института "Роберт Кох", сочат, че броят на потвърдените случаи за седмица сред учениците под 15-годишна възраст се е увеличил повече от два пъти през изминалия месец, след като още деца се върнаха в училищата и детските градини.

Предложението всички учители да имат приоритет при ваксинация, както в Италия, получи подкрепа от някои учителски съюзи.

"Не можем да се преструваме, че училищата са изолирани от останалата част от обществото", каза Юрген Бьом, който оглавява асоциация, представляваща учители от средното училище в Германия, Фау Де Ер (VDR).

Бившият училищен директор казва, че е почти невъзможно да се контролират правилата за носене на маски и спазването на социална дистанция в училищните коридори и автобуси, и като се има предвид, че в Германия има 1 милион учители, тяхното ваксиниране ще означава, че ще има "много по-малко проблеми".

Освен това Бьом подкрепя въвеждането на система за редовно задължително тестване, ако е необходимо с помощта на Червения кръст или армията. Той иска също да има твърд праг за преминаване към дистанционно обучение в провинциите, където броят на новозаразените на седмична база достигне 100 на 100 000 жители.

Много окръзи и градове вече са прехвърлили тази граница, при която канцлерът Ангела Меркел и премиерите на 16-те германски провинции са споразумяха да се задейства "извънредна спирачка" на по-леките ограничения. Няколко провинции обаче настояват, че въпреки това училищата трябва да останат отворени, като твърдят, че е в интерес на децата да ходят на училище.

Меркел заявява, че нейното правителство не може да направи почти нищо, за да наложи национални правила за училищата, имайки предвид германската федерална система. Както и в САЩ образователната политика е до голяма степен от компетенциите на 16-те германски провинции.

Бьом казва, че подкрепя принципа за местен контрол на училищата, но смята, че трябва да има ясни правила за всички в ситуации като пандемията.

Директорът на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер заяви по-рано този месец, че от гледна точка на контрола на инфекциите "затварянето (на училища), разбира се, ще е добра стъпка".

Той призна обаче, че други фактори, различни от медицинските, също трябва да бъдат взети предвид, и каза, че присъственото обучение може да продължи, ако бъдат приложени "интелигентни планове" за гарантиране на безопасността му.

Институтът предложи как това може да стане чрез строго тестване, носене на маски и хигиенна политика, които значително ще намалят риска от заразяване. "Това просто трябва да бъде приложено", каза Вилер.

На фона на нарастващите опасения сред уморените родители, че скоро училищата отново ще бъдат затворени федералното правителство неотдавна увеличи финансирането за комплекти с тестове в училищата, но се въздържа от налагането на правила как те да бъдат използвани. "На провинциите се пада отговорността да организират това", заяви говорителят на Меркел, Щефен Зайберт.

Громотка заяви, че учителите искат училищата да бъдат безопасни и надеждни, че това е постижимо, но добави, че една стратегия за тестване и ваксинацията на всички учители би била добро начало. "Иначе се опасявам, че скоро училищата отново ще трябва да бъдат затворени, а това ще е ужасно за всички", каза той.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?