Удължава се кандидатстването на общини за 8.2 млн. евро за улично осветление

Удължава се кандидатстването на общини за 8.2 млн. евро за улично осветление

С около две седмици се удължава срокът за кандидатстване от страна на общините за еврофинансиране на техни проекти за модернизация на уличното им осветление, съобщиха от Министерството на енергетиката, което управлява програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Досегашният срок за подаване на енергийните обследвания на кандидатите за финансиране за одобрение пред Агенцията за устойчиво енергийно развитие изтича в четвъртък – 23 януари, а подаването на самите проекти бе фиксирано до 5 март. Новите графици предвиждат докладите от обследване за енергийна ефективност да се внасят до 17 часа на 7 февруари, а идеите за модернизация на уличното осветление ще се приемат до 16:30 часа на 20 март 2020 г.

Кандидатствалите вече общини, ако желаят, ще могат да ревизират своите внесени документи.

От енергийното ведомство уточняват, че удължаването на кандидатстването е съгласувана с офиса на финансовия механизъм в Брюксел. Целта му е да осигури възможност на максимален брой участници да се възползват от финансирането по процедурата.

Заделеният бюджет е 8.2 млн. евро.

Бюджетът на всеки отделен проект може да бъде от 200 хил. до 600 хил. евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите, а техни партньори могат да са български фирми и такива от страните донори на програмата, както и международни организации.

Споделяне

Още от Бизнес