Удължават се помощите за плодове и зеленчуци заради руското ембарго

Удължават се помощите за плодове и зеленчуци заради руското ембарго

Подпомагането на засегнатите от забраната за внос на плодове и зеленчуци в Русия ще бъде удължено с една година до юли 2016 г., докогато Москва реши да продължи забраната в отговор на наложените ѝ от запада санкции заради анексирането на Крим.

Европейската комисия е решила помощите за производителите да се изплащат до 30 септември 2016 г., съобщиха от земеделското министерство в четвъртък.

Производителите ще могат да се възползват от познатите вече две извънредни мерки. Първата обхваща изтегляне на продуктите от пазара, които да бъдат безвъзмездно предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, както и за храна за животни. Втората извънредна мярка предвижда небране на зеленчуци и плодове.

Мерките ще се прилагат за същите продукти, както и през 2014 г. - домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини.

Подпомагане ще се предоставя само на производители на посочените зеленчуци и плодове, които са регистрирани до 31 юли 2015 г. по Наредба № 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.

Приемът по отношение на праскови и нектарини ще се прекрати, когато общото количество продукти, за което са приложени мерките в страната ни, достигне 950 тона. Приемът на искания за прилагане на мерки за всички останали плодове и зеленчуци се прекратява, когато общото количество, за което са приложени мерките, достигне 3000 тона.

Условията за определяне размера на финансовата помощ по продукти остават същите, както и през 2014 г., но разликата е, че няма да се прилага коефициент на редукция. 

Предвидена е и възможност за изплащане на направените транспортни разходи при прилагане на мярката изтегляне от пазара на продукти,  предназначени за безвъзмездно предоставяне. Помощта за транспортните разходи се предоставя на производителите, които са извършили превоза на одобрените за изтегляне зеленчуци и плодове от мястото на изтегляне до мястото на доставка. Размерът на тази помощ е определен в приложение към наредбата.

Производителите на допустимите за подпомагане зеленчуци и плодове, подават искания за прилагане на мерки в областните  дирекции на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на производителя. В исканията се посочва мярката или мерките, които ще се прилагат, продуктите, за които се отнасят мерките, идентификацията и размера на площите и други.

Споделяне

Още от Бизнес