Удължено е погасяването на кредитите за реколта 2006 от фонд “Земеделие”

С 50 дни е удължен срокът за връщане на ползваните от фермерите държавни целеви кредити и субсидии за реколта 2006.  Вместо до края на септември, те трябва да погасят дълговете си до 17 ноември, реши Управителният съвет на фонд “Земеделие”, съобщиха в петък от Министерството на земеделието и горите. Удължен е и срокът за връщане на целевите кредити по финансовата линия за закупуване на семена за производство на пшеница, реколта 2006 г. Парите трябва да бъдат възстановени също до 17 ноември 2006 г., информира Ализан Яхова, зам.-председател на фонда.

От ведомството съобщиха още, че от понеделник - 7 август, стартира целевата линия за безвъзмездно подпомагане на производителите на пшеница от реколта 2007 година. Производителите имат право да получат по 2,50 лева безвъзмездна помощ на декар. Схемата, по която ще се изплащат тези помощи, се прилага за първи път през тази година. Производителите ще получават подпомагане за единица площ, каквато е практиката в Европейския съюз и която ще бъде прилагана за България в периода 2007-2009 г., обясни Яхова.

По кредитна целева линия за закупуване на минерални торове в размер на 1,50 лв. за декар обработваема площ също започва набирането на кандидати.

За да бъдат облекчени, фермерите ще могат да кандидатстват за двете линии с общ комплект документи, но онези, които получат финансирането, ще подпишат отделни договори за помощта и за кредита.

Документи по двете програми, за които ще се изразходват обща 34 млн. лв., ще се приемат до 15 декември. Лихвата върху кредита за закупуване на минерални торове е 3% годишно. Взетите кредити трябва да бъдат възстановени до 1 октомври 2007 г.

От фонда съобщиха още, че в Държавен вестник вече е публикуван Законът за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, който урежда възстановяването чрез митническите бюра на акциза върху горивата, използвани в селското стопанство. Земеделските стопани ще плащат акциз от 50 лева на тон гориво вместо общата ставка от 430 лева. С намаляването на акциза стопаните ще бъдат субсидирани с 1,67 лева на декар обработваема площ, обясни заместник-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова.

Отстъпката върху горивата и безвъзмездната помощ за пшеницата от реколта 2007 година, ще подпомогне производителите с 4,17 лв. на декар. Отделно те ще получат и субсидията си за съхранение на зърното, каза Бъчварова.

Споделяне

Още от Бизнес