Удължиха до края на 2005 г. монопола върху универсалната пощенска услуга

До 31 декември 2005 година се установява държавен монопол върху резервиран сектор от универсалната пощенска услуга, предоставяна чрез пощенска мрежа, реши Народното събрание, което прие изцяло на второ четене промените в Закона за пощенските услуги. Монополът изтече в края на 2002 г.

Депутатите решиха, че държавата предоставя изпълнението на универсалната пощенска услуга с лицензия, издадена на "Български пощи" и освободиха фирмата от плащане на лицензионни такси до 31 декември 2005 година.

Сред услугите, включени в универсалната пощенска услуга, са приемането, пренасянето и доставката на кореспондентски пратки, малки пакети и пряка пощенска реклама до 2 килограма, печатни произведения до 5 килограма и секограми - до 7 килограма.

Включва се и приемането и доставката на вътрешни и международни пощенски колети до 10 килограма. Вчера парламентът реши, че пощенските оператори, задължени да извършват универсалната пощенска услуга или част от нея чрез организирана и управлявана от тях пощенска мрежа, получават компенсация от държавния бюджет за доказан от тях и утвърден от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ дефицит от изпълнението на универсалната пощенска услуга при икономически неизгодни условия.

Цените на пощенските услуги ще се определят от пощенските оператори според търсенето и предлагането на пазара, предвиждат промените. Това не се отнася за цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, които ще се определят от пощенските оператори по методика, приета от Министерския съвет по предложение на КРС и при спазване на законовите изисквания.

Операторите ще предоставят цените на КРС за съгласуване в срок 30 дни преди влизането им в сила. Комисията ще може да задължи пощенските оператори да променят цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, реши парламентът.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?