Уикипедия спря сайта си на руски заради планирана цензура в интернет

Уикипедия спря за 24 часа уебсайта си на руски език, за да протестира срещу законопроекта, който може да осигури на управляващите възможност да блокират сайтове и да налагат цензура в интернет, съобщиха световните агенции.

В сряда в държавната Дума на второ четене ще се разглеждат внесените поправки в "Закона за информацията", които предвиждат създаване на федерален регистър, регламентиращ дейността на интернет-сайтове, в които има забранена от закона информация. Законът ще задължи собствениците или интернет-доставчиците да закрият тези сайтове.

"Представете си свят без свободни знания". Този надпис посреща потребителите на руската Уикипедия.

Целта на промените е закрилата на децата. Законопроектът дава право на правителството да блокира сайтове с детска порнография, сайтове, поощряващи самоубийствата сред тийнейджърите или разпространяващи информация, свързана с наркотици. Той обаче беше посрещнат с остри протести както от интернет-потребителите, така и от правозащитници.

Според Съвета по правата на човека към президентството законът дава прекалено широки права на властите да избират субективно кои сайтове да включват в "черния си списък".

Критиците на поправките ги сравниха с Великата китайска стена.

При подобна акция през януари Уикипедия преустанови временно работата на английската си версия в знак на протест срещу също така много оспорваните проекти срещу онлайн пиратството в САЩ - SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act).

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?