"Уиз еър" пуска две нови линии и още 22 полета седмично от София

Компанията ще оспори пред съда изравнените такси на столичното летището

"Уиз еър" пуска две нови линии и още 22 полета седмично от София

Ниско тарифната авиокомпания "Уиз Еър" (Wizz Air) пуска два нови полета от София и увеличава седмичните си полети с още 22 по осем от най-натоварените си дестинации. Това съобщи Oуен Джонс, корпоративен директор на "Уиз Еър".

Новите линии са до Лисабон и Ница и тръгват в края на март 2018. До Ривиерата полетите ще са понеделник и петък, а цената на еднопосочен билет е 25 евро. До португалската столица полетите ще бъдат вторник и неделя, а цената е 30 евро.

Също от март догодина ще се увеличат честотите на полетите от София до Барселона, Брюксел Шарлероа, Копенхаген, Айндховен, Рим Фиумичино, Ларнака, Лондон Лутън и Тел Авив с до четири допълнителни полета седмично.

"Нашите лоялни български клиенти искат да имат все повече и повече възможности да пътуват на най-ниските цени по маршрутите от България и това е, което им даваме с новите вълнуващи дестинации и с по-голям брой полети, като в същото време, докарваме повече посетители в страната, стимулирайки туризма, хотелиерството и други сектори", коментира Оуен Джоунс.

Унгарският ниско тарифен превозвач стъпи на българския пазар през септември 2005. Днес компанията е пазарен лидер с над 7.5 милиона пътници от и до София, разширявайки постоянно мрежата си.

"Уиз Еър" разполага със седем самолета, включително три последен модел Airbus A321, базирани в София и има 250 служители ориентирани към клиента.

През първите пет месеца на годината са превозени 786 000 пътници до и от София, което е ръст от 37% спрямо същия период на миналата година.

Към седмия, базиран в София самолет, превозвачът ще добави през юли Airbus A320 във Варна и ще открие 36 преки работни места със старта на пет нови линии от летище "Варна".

"Уиз Еър" предлага и полети от Бургас.

За тази годината компанията пуска над 2.5 милиона места за продажба по българските маршрути, което е ръст от 39 на сто спрямо 2016 г.

С разширената си мрежа авиокомпанията през тази година подкрепя повече от 1300 непреки работни места в свързаните индустрии.

"Уиз Еър" предлага общо 44 линии, включително вътрешна връзка между София и Варна, от три български летища – София, Варна и Бургас.

"Уиз Еър" ще оспори в съда решението на Българската гражданска въздухоплавателна администрация за изравнените такси за обработка на пътници на двата терминала на столичното летище, съобщиха още от компанията.

Ако решението не е в тяхна полза нискотарифният авиопревочвач, ще подаде жалба и пред институциите, отговарящи за конкуренцията и държавните помощи в Европейския съюз, става ясно от съобщение на "Уиз еър" до медиите.

Компанията е разочарована от решението на Българската гражданска въздухоплавателна администрация, която според "Уиз еър" "подкрепя дискриминационна схема за прилагане на летищните такси".

Авиокомпанията твърди, че новата схема е нарушение както по отношение на процедурата, така и на закона, което води до нарушаване на конкурентната среда на летище "София", и до създаване на незаконно конкурентно предимство и потенциална държавна помощ в полза на всички превозвачи, използващи новия терминал. "Уиз еър" е уверена, че е представила неоспорими аргументи, както и количествени и икономически анализи, които подкрепят нейната позиция.

"Уиз Еър" e най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, която оперира с флот от 82 самолета Airbus A320 и A321 и предлага над 500 линии от 28 бази, свързващи 141 дестинации в 42 държави. В компанията работят 3300 авиационни професионалисти. Листвана е на Лондонската борса. За 2016 г. превозените пътници от "Уиз еър" са 23 милиона.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?