Украйна е получила оферта за руския газов транзит след 2019 г.

Украйна е получила оферта за руския газов транзит след 2019 г.

Украинският газов оператор "Нафтогаз" е получил от "Газпром" оферта за продължаване на договора за транзит на руски газ през украинска територия слез 2019 г. Това съобщи шефът на "Нафтогаз" Андрей Кобальов по време на провеждащата се в Брюксел в понеделник тристранна среща между ЕС, Украйна и Русия по този въпрос, предаде ТАСС.

"Газпром" още преди време обяви, че след 2020 г. смята да прекрати износа си за Западна Европа през украинска територия и част от него да пренасочи към "Турски поток" и "Северен поток 2". Еврокомисията обаче настоява да се запази този маршрут, а германският канцлер Ангела Меркел дори постави това като условие за продължаване на работата по "Северен поток 2".

Самата "Газпром" също съобщи преди месеци, че е готова частично да запази преноса на газ до Западна Европа през Украйна.

"Ние чухме ново предложение от "Газпром" за подновяване на изтичащия договор , което нас ни удиви", каpа Кобальов пред журналисти. Според него не може контрактът "просто ей така да се вземе и да се продължи", а условията му трябва да отговарят на всички европейски изисквания, които са приети от Киев.

По думите му предложението засяга обеми и срокове на договора след 2019 г. Той обаче не пожела да коментира детайли от газпромовската оферта, които са от важно значение за съдбата на Трансбалканския газопровод за пренос на руски газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония. Твърденията бяха за затварянето на този маршрут и пренасочването на неговите обеми по влязлата наскоро в експлоатация първа тръба на "Турски поток". Като компенсация за закриването на тази тръба България се опитва да привлече втория лъч на "Турски поток", но първата фаза на пазарния тест за запълването на газопровода през българска територия приключи неуспешно.

Кобальов каза, че в близките месеци ще бъде проучено и предложение на Еврокомисията за възможните условия за транзита на руски газ от 2020 г.

"Ще си на правим домашното. Разбрахме се с Еврокомисията да има следваща среща през март или април", каза още Кобальов.

"В "Нафтогаз" винаги сме открити за всякакви варианти, но при условие, че те съответстват на приетото решение в Стокхолм и предвиждат първо изпълнение от руска страна на техните задължения по загубения от "Газпром" съдебен казус", каза още шефът на "Нафтогаз".

На същото мнение за уреждане на арбитражния спор, но по друг начин, е и руската страна, чийто енергиен министър Александър Новак каза, че това е условие за обсъждане на конкретните детайли за договор с Украйна за транзита на руски газ и след 2019 г.

Става въпрос за осъждане на "Газпром" за неплатени суми към "Нафтогаз, а украинският оператор междувременно внесе нов иск срещу руския газов гигант за 12 млрд. долара. Преди срещата в Брюксел в понеделник, обаче "Нафтогаз" обяви, че е готов да намали претенцията си до 2 млрд. долара.

Новак нарече абсурдни и завишени претендираните от "Нафтогаз" суми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес