Украйна е внесла жалба срещу "Газпром" в Брюксел заради "Северен поток 2"

Украйна е внесла жалба срещу "Газпром" в Брюксел заради "Северен поток 2"

"Нафтогаз Украйна" е подала жалба до Европейската комисия заради предполагаеми антиконкурентни действия на "Газпром" на газовия пазар, предаде ТАСС в понеделник, цитирайки изявление на търговския директор на украинската компания Юрий Витренко.

"В тази жалба ние представяме подробен анализ как заради "Северен поток-2", блокирането на виртуалния реверс, контрола върху компании на европейския пазар на газ Газпром злоупотребява с доминиращото си положение и ограничава конкуренцията", написа Витренко във Фейсбук.

Според него удовлетворяването на претенциите на украинската газова компания по жалбата ще позволят на Киев да "запази приходите си от транзита на таз", а също така да намали цената на вноса на суровината за страната.

"Това е бъде възможно, благодарение на това, че мощността на украинската газотранспротна система за транзита ще може да се използва от европейските купувачи на газ от "Газпром", които ще го получават на източната граница на Украйна, а също и от независими от "Газпром" компании, добиващи газ в Русия или купуващи ог от Средна Азия", посочва  Витренко.

Споделяне

Още от Бизнес