Украйна отмени срещата в Ялта заради европейския бойкот

Украйна отмени срещата на държавните ръководители от Централна и Източна Европа, насрочена за 11-12 май в Ялта, за неопределено време, след като десетки европейски лидери обявиха, че ще бойкотират форума заради отношението на властите към бившия премиер Юлия Тимошенко.

"Поради невъзможността редица държавни глави да участват в срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа в Ялта, Украйна смята за целесъобразно да я отложи и организира в по-късни срокове" , заяви говорителят на украинското външно министерство Александър Дикусаров, цитиран от агенция Интерфакс.

Натискът срещу Украйна се засили, като европейски лидери заплашиха вече, че ще бойкотират и Евро 2012 през юни и юли, чиито домакини са Украйна и Полша.

Тимошенко, известна като "икона" на Оранжевата революция от 2004 г. в Украйна, бе осъдена през октомври м. г. на 7 г. затвор за злоупотреба с власт, докато е била
министър-председател.

Тя бе призната за виновна по обвинение, че е сключила "неизгодни за националния интерес" договори за доставка на природен газ от Русия. Тя твърди обаче, че процесът срещу нея е бил политически и обвинява Виктор Янукович, че се стреми към лично отмъщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят