Украйна предложи на Русия да се откаже от “Южен поток“

Украйна предлага на Русия да се откаже от строежа на газопровода “Южен поток“, а вместо това да инвестира в модернизация на украинската газотранспортна мрежа, заяви министърът на външните работи на страната Константин Грищенко.
“Ние обсъждаме въпроси, свързани с най-доброто използване на нашата газопроводна мрежа. Това е най-краткият и най-ефективният път за доставка на газ от Русия и Средна Азия в Европа“, заяви Грищенко, който е на посещение в Лондон. Според нега няма никаква нужда от строежа на “Южен поток“.

“Това е поглъщащ средства, ненужен проект, който не е късно да се отмени, но засега това не е очевидно за нашите руски партньори“, добави министърът.

Сходно изявление направи и премиерът на страната Микола Азаров в края на юли 2010 г. По думите му “модернизацията на украинските газопроводи ще позволи доставките в същото точка на Европейския съюз, а именно Бургас, в България, в същото количество, каквото Русия смята да транспортира по “Южен поток“.

По същото време и Европейският съюз поднови призивите си към Украйна да модернизира газовата си мрежа, за да се избегнат сривове в доставките на руски газ в Европа. Европейският комисар по енергетиката Гютнер Йотингер заяви, че Киев трябва да позволи на чужди държави да инвестират в подобен проект, след като през украинската газова мрежа минават около 80 процента от експортирания от Русия газ.

Йотингер се ангажира да осигури финансова подкрепа и квалифицирана помощ за създаването на “ефективен, прозрачен и добре управляван енергиен сектор“ на Украйна.

В същото време стана ясно, че Украйна и Казахстан отлагат плановете си за строителство на терминал за втечнен газ на черноморското крайбрежие. По думите на вицепремиера на Украйна Андрей Клюев, който се срещна в четвъртък с кахастанския си колега Умирзак Шукеев, финансовата криза се е отразила сериозно на финансовите възможности на потенциалния инвеститор от страна на Казахстан.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?