Украйна търси инвеститор за "Кривой рог", който да плати дълговете й към България

Украинската страна търси стратегически инвеститор за миннообогатителния комбинат "Кривой рог", който да уреди плащанията към всички инвеститори в строежа на комбината, сред които е и България. Това съобщи председателят на Народното събрание Огнян Герджиков след днешната си среща с председателя на украинския парламент Володимир Литвин. Днес Литвин пристигна на официално посещение в България начело на парламентарна делегация.

На срещата станало ясно, че в украинския парламент през февруари или март т.г. ще бъде приет окончателно законопроект за доизграждането на комбината "Кривой рог". Законът трябва да отчете претенциите на всички участници в този проект, сред които бе и България по времето на СИВ, обясни Володимир Литвин.

Той уточни, че сумата, която трябва да получи нашата страна, предстои да се определи от правителствата на двете страни.

Герджиков и Литвин са обсъдили и въпроса за тристранното споразумение между България, Украйна и Русия за превоз на ядрени материали.

В посещението на председателя на украинския парламент са включени и срещи с президента Георги Първанов, с ръководството на парламентарната комисия по външна политика, както и с ръководството на БАН. Предвижда се и работен обяд с премиера Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от Бизнес