Украйна удължи закона за специалния статут на източна част на страната

Украйна удължи закона за специалния статут на източна част на страната

Украинският парламент удължи с една година закона, даващ засилена автономия на сепаратистката проруска източна част на страната, предаде Франс прес.

Решението беше взето на бурно заседание, на което се стигна до сблъсъци между депутати.

Решението се ползва с подкрепата на Запада, който го смята за начин за запазване на нестабилния диалог между страните в конфликта, отбелязва АФП. Крайната десница обаче го порица, защото смята закона за отстъпка пред Кремъл.

Десетки депутати влязоха в сблъсък в пленарната зала преди гласуването. Народен представител от националистическото Общоукраинско обединение "Свобода" хвърли димка в пленарната зала.

Законът бе одобрен с 229 гласа "за", при необходими 226. Очаква се президентът Петро Порошенко да го подпише без забавяне, за да може да влезе в сила.

Законът обаче уточнява, че не може да влезе в сила преди руските войници и оръжия да напуснат територията на Украйна. Киев и Западът обвиняват Кремъл, че оказва военна подкрепа на бунтовниците. Москва отрича това, въпреки много свидетелства за присъствието на нейни военни в зоната на конфликта, припомня Франс прес.

Законът за специалния статут на сепаратистката Източна Украйна беше приет за срок от три години през септември 2014 г. в съответствие с Минските споразумения. Те бяха сключени след тежкото поражение на украинската армия в град Иловайск, където за няколко дни загинаха стотици войници.

Сепаратистите отхвърлят властта на Киев и никога не са прилагали закона, който дава засилена автономия на контролираните от тях региони. Той им позволява да сформират легално свои собствени милиции и дава по-благоприятен статут на руския език, който се говори от мнозинството жители на Източна Украйна.

Над 10 000 души загинаха в избухналия през 2014 г. въоръжен конфликт в Източна Украйна, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят