Украинска феминистка депортирана от Русия заради топлес протест

Украинска феминистка депортирана от Русия заради топлес протест

Активистката на украинското движение FEMEN Ирина Фомина, която бе арестувана за акция в избирателен участък в Москва, беше депортирана от Русия в петък, предаде "Интерфакс", като се позовава на Фьодор Краповец, шеф на московската дирекция на Федералната миграционна служба (ФМС).

Фомина е била включена в списъка на лицата, чието пребиваване на територията на Русия е нежелателно. "ФМС проконтролира изпълнението на това решение и днес в 15:30 часа, с полет Москва – Киев, тя беше изпратена в родината си", поясни Краповец.

В петък изтече ареста на Фомина заради акция по време на изборите за президент на Русия. На 4 март Фомина и две нейни сътруднички в FEMEN – Анна Дед и Оксана Шачко, бяха задържани в избирателния участък в сградата на Руската академия на науките, където гласува Владимир Путин. Момичетата влезли в помещението, съблекли се и крещейки антиправителствени лозунги, се опитали да изнесат урната за гласуване. По законите на Русия Фомина е осъдена на пет денонощия арест, Дед – на 10, а Шачко на 12 денонощия.

ФМС обяви намерението си да депортира украинките от Русия още на 5 март. Движението реагира на това със заявлението: "FEMEN смята да прехвърли нежеланите активистки в европейска посока, а руският фронт ще бъде подкрепен с нов актив, още по-хитър и дръзновен".

Междувременно турската служба на СиЕнЕн съобщи, че в петък четири активистки на FEMEN са били депортирани от страната заради акция срещу насилието над жените в "дълбоката Азия". На Международния ден на жената, полуголи момичета са влезли в храма "Света София" в Истанбул с плакати и лозунги. Телата им били покрити с боя, имитираща синини и изгаряния от киселина. Скоро след това полицията е задържала активистките и те прекарали нощта в затвора.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?