Украинският военен флот получава още 10 млн. долара от САЩ

Помощта на САЩ се засилва след инцидента с пленените моряци в Керченския пролив

САЩ ще предоставят още 10 милиона долара за финансиране на украинските въоръжени сили, за да укрепят военноморския ѝ флот, предаде Ройтерс. Държавният департамент на САЩ съобщи в петък, че решението е свързано със събитията от миналия месец, когато Русия плени три украински кораба, създавайки "опасна ескалация" на напрежението.

Държавният департамент отбелязва, че след атаката на 25 ноември край Керченския  проток Литва и Великобритания са увеличили помощта си  сигурността на Украйна.

"Съединените щати призовават Русия незабавно да върне на Украйна трите задържани кораба и техните екипажи, да не затваря Керченския проток и да осигури преминаването през Азовско море на кораби, плаващи от и към украински пристанища, както и да зачита суверенитета и териториалната цялост  на Украйна", се казва в съобщението на Държавният департамент.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън, който вчера бе на посещение в Украйна, в знак на солидарност с Киев се качи на украински военен катер, подобен на един от пленените, и излезе с него за кратко в Черно море. С него бе и украинският министър Степан Полторак, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят