В отговор на анексията на Крим и руската пропаганда

Украинците бойкотират руските стоки

Застрашени са и железопътните връзки с Русия

Украинците бойкотират руските стоки

Украинците обявяват бойкот на руските стоки, пише в петък руският вестник "Независимая газета". И разказва как купувачите в киевските магазини внимателно разглеждат опаковките, "за да не плащат пари на агресора".

Те постоянно разбутвали стоките и местна търговска верига ги означила със знаменца на страните производителки, за да не пренарежда щандовете.

Други вериги допускат, че ще се наложи да не предлагат вече стоки руско производство, чието търсене намалява заради политическата вражда между двете държави.

В "оръжие" се превръщат според вестника и сапуните, и праховете за пране, и киселите млека - от началото на март, след като Русия фактически заграби Крим, украинската младеж организира чрез социалните мрежи движение за бойкот на руските стоки.

Активистите напомнят тук и там руските щрихкодове, за да улеснят нещата. Дори пенсионерките вече знаят тези цифри, възприемани като забранителен сигнал.

Влошава се отношението на украинците не само към Русия като държава, но и към руските граждани, активно подкрепящи нейните действия, казва киевската социоложка Ирина Бекешкина.

Информационната война в Русия настройва хората срещу украинците; по същия начин украинците започват да гледат враждебно на руснаците, наричащи "фашизъм" народното въстание срещу една престъпна власт, добавя Бекешкина.

Според последната анкета дори в рускоезичните Донецка и Луганска област делът на желаещите регионът да напусне Украйна и да се присъедини към Русия е намалял от 30 на 14-15 процента.

Взаимното недоверие между двата народа ще трае дълго - нещата са стигнали твърде далеч, заключава социоложката.

Бойкотът личи и в културната сфера, допълва украинският маркетолог Глеб Вишлински. Украинци, нечленуващи в радикални сдружения, нито пък в десни партии, готвят провал за гастролите на руски актьори и музиканти, подкрепили т. нар. референдум в Крим. Има вече отменени концерти.

Местни медии съобщиха, че кината в най-големите украински градове - Киев, Лвов и Одеса, са се отказали да показват руски филми. "Сега в мрежата на разпространението в Украйна фигурират редица руски филми, но ние по принцип не ги вземаме", каза директорът на един от кинотеатрите в Лвов.

Неотдавна отказ от наемане на руски филми обяви един от водещите киноразпространители - украинската компания "Интерфилм". Според оценки на специалисти руските филми събират в системата на украинското киноразпространение около 10 процента от общите си приходи.

Тенденцията се засилва във всички сфери на руско-украинските отношения.

"На междудържавно равнище Украйна и Русия са навлезли в нов етап на търговски войни, който се очертава безпрецедентен по мащаби и последици", констатира "Независимая газета".

"Комерсант" добавя в друг материал, че конфликтът между Москва и Киев може да осуети изцяло железопътните връзки между Украйна и Русия. Според вестника украинските железници са отправили към руските молба заради "несъвпадения" в разписанията на композициите в посока Крим от 27 май Русия да спре продажбите на билети за всички влакове, минаващи през Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?