Укривал се 40 години италиански терорист бе заловен и докаран в Италия

Чезаре Батисти

Италианският терорист с леви убеждения Чезаре Батисти, който се укриваше в продължение на 40 години, пристигна днес в Италия. Той ще бъде отведен в затвор в Рим, където ще излежи доживотна присъда, съобщи ДПА.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини и правосъдният министър Алфонсо Бонафеде бяха на римското летище "Чампино", когато Батисти бе свален от правителствения самолет, докарал го от Боливия. Той излезе от летателната машина облечен с кафяво яке и ескортиран от поне 10 полицаи.

"Жертвите на този долен убиец няма да се върнат, но след 40 години поне справедливостта възтържествува", каза Салвини пред репортери преди кацането на самолета.

Батисти бе арестуван в боливийския град Санта Крус в събота вечерта при съвместна операция на бразилските и италианските сили за сигурност.

През '90-те той бе осъден задочно от италиански съдилища за четири политически убийства, извършени през '70-те години на 20 век.

Той бе член на терористичната групировка "Въоръжени пролетарии за комунизъм". Арестуван през 1979 г., той избяга от затвора през 1981 г. и прекара дълги години като беглец в Мексико и Франция. През 2004 г. замина за Бразилия.

Шейсет и четири годишният Батисти избяга от Бразилия през декември, след като съдии наредиха да бъде арестуван и новоизбраният президент Жаир Болсонаро каза, че ще го екстрадира като "малък подарък" за Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят