Ултиматумът изтече, Мугабе още не е подал оставка като президент на Зимбабве

Ултиматумът изтече, Мугабе още не е подал оставка като президент на Зимбабве

Ултиматумът, даден от управляващата в Зимбабве партия на президента Робърт Мугабе да подаде оставка или срещу него ще започне процедура за импийчмънт, изтече в понеделник по обед, но до момента няма никакво съобщение какво става с 93-годишния държавен глава, който през уикенда бе свален от лидерския пост в неговата партия ЗАНУ-ПФ, предаде Ройтерс.


Президентът на съседна Замбия Едгар Лунгу изпрати бившия президент Кенет Каунда в Хараре, за да убеди Мугабе да се оттегли "по достоен начин", след като военните завзеха властта в Зимбабве миналата седмица. Каунда, който също е на 93 години, е пристигнал в зимбабвийската столица с президентския самолет, съобщи високопоставен правителствен източник в Лусака.

По-рано днес телевизия Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс, съобщи, че Мугабе се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си. Американската медия се позова на източник, запознат с преговорите между Мугабе и генералите, завзели властта в Хараре миналата седмица. Съгласно условията на сделката Мугабе и съпругата му Грейс получават пълен имунитет.

Според два високопоставени политически източника, цитирани от Ройтерс, Мугабе още вчера се е съгласил да подаде оставка, но управляващата партия, която го отстрани като неин лидер, не иска той да направи това пред военните - акт, който би направил така, че интервенцията на генералите да изглежда като преврат.

"Би изглеждало крайно лошо, ако той бе подал оставка пред тези генерали. Това би създало огромна каша", каза високопоставен източник от партията ЗАНУ-ПФ.

Вчера зимбабвийският президент направи телевизионно обръщение към страната, в което разсея очакванията, че ще подаде оставка. По време на словото си от двете му страни стояха генерали.

Главният опозиционен лидер в Зимбабве каза днес, че отказът на Мугабе да подаде оставка е попарил надеждите на народа и призова за широко отворен политически процес в страната след намесата на военните миналата седмица. Морган Цвангираи добави, че е необходима среща на всички политически сили, за да се определи бъдещето на страната и че следващите избори, предвидени за догодина, трябва да преминат под надзора на международната общност.

Влиятелният лидер на Съюза на ветераните от войната за независимост Крис Муцвангва каза днес, че ще инициира съдебна процедура за узаконяване на действията на военните срещу президента Мугабе, след като армията пое властта в сряда.

От управляващата партия на Зимбабве пък представиха днес проект на резолюция за импийчмънта на Мугабе след изтичането на ултиматума. В документа се казва, че Мугабе е източник на нестабилност в страната, че е показал неуважение към принципите на правовата държава и че е отговорен за безпрецедентната финансова депресия в Зимбабве.

Университетът на Зимбабве отложи всички изпити днес, след като студенти излязоха на улицата с възгласи и песни срещу президента Мугабе.

Говорител на британската премиерка Тереза Мей каза днес, че Мугабе е изгубил подкрепата на народа. Той призова за мирен и бърз изход от несигурната политическа ситуация, възникнала в Зимбабве.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?