Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Умерен растеж заложен в бюджетната прогноза до 2014 г.

0 коментара

До 2014 г. правителството запазва целта на фискалната политика за постигане на балансиран бюджет по консолидираната фискална програма и дефицит до 2% от БВП по европейската методология ESA 95. В средносрочен план се предвижда свиване на дефицита до 0.5% от БВП през 2014 година при запазване на данъчните ставки при преките данъци, плавно повишаване на някои акцизни ставки до достигане на минималните за Общността в договорените срокове, както и повишаване на събираемостта. Това се посочва в одобрената от Министерския съвет Бюджетна прогноза за периода 2012-2014 година, съобщиха от Министерството на финансите.

С решението правителството си поставя за цел ограничаване на консолидираните разходи до 40% от БВП, като в това число са включени вноската на България в общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта от ЕС и националното съфинансиране.

Макроикономическата прогноза до 2014 година предвижда умерени темпове на растеж между 3.6 и 4.4%. Вътрешното търсене ще засилва положителния си принос, като стимулира вноса. Това ще се отрази и в намаление на нетния износ. Въпреки това делът на вътрешното търсене спрямо БВП ще остане под равнищата от предкризисните години, се казва в прогнозата.

През 2011 г. се очаква нарастване с 3.1% на крайното потребление на домакинствата, което ще се отрази в повишаване на потреблението с 1.9 процентни пункта или 3.2% спрямо 2010 година. Основна причина за това е ниската база от предходната година. В периода до 2014 г. се очаква ръст на частното потребление с умерени темпове от около и над 4 процента.

През тази година се очаква и реален ръст от 5.5% на инвестициите. Очакваната по-висока инвестиционна активност е свързана с повишаването на вътрешното търсене и увеличението на износа. Очаква се темпът на увеличение на износа да се забави до 8.2% спрямо 2010 година. В средносрочен план прогнозата е ръстът на износа да е около и малко над 7%. До 2014 г. очакваното забавяне в темпа на износа е свързано и с ограничаване на темпа на вноса около 7.3% в края на периода.

През 2011 г. се прогнозира стабилизиране на пазара на труда след негативните развития през предните две години. Очаква се плавно намаляване на безработицата през втората половина на 2011 г. при относително запазване на миналогодишните равнища през първото полугодие на тази година. Очаква се средногодишно безработицата за 2011 г. да е 10% с ръст на заетостта от 0.2 на сто.

Относително високите равнища на безработицата ще задържат ръста на средната работна заплата. В периода 2012-2014 г. обаче се очаква ускоряване на ръста на производителността, съпроводено с умерен ръст на заетостта и намаляване на безработицата, която се очаква да падне до 8.9% през 2014 година.

След 2011 г. се очаква постепенно намаляване на инфлацията. През 2011 г. се очаква тя да е около 3.9% основно заради повишаващите се международни цени на ресурсите, както и поради възстановяващото се вътрешно потребление.

В средносрочен план се очаква повишаване на цените на услугите в сравнение с тези на храните и на нехранителните стоки. Като несъществен е оценен приносът върху инфлацията на административните цени и данъчната политика.

От тази година се очаква и постепенно възстановяване на притока на чужди капитали към страната и умерено възстановяване на външното финансиране на фирмите. Поради високата ликвидност на банките същевременно не се очакват съществени входящи потоци към банковия сектор.

В средносрочен план дефицитът по текущата сметка на платежния баланс ще остане до 4% от БВП. Влияние върху устойчиво ниския дефицит ще окаже относително ниското отрицателно търговско салдо (под 10% от БВП), както и по-големите трансфери, предимно от ЕС и положителният принос от страна на услугите, сочи още макроикономическата прогноза.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.