Умряха ли тайни на Студената война в българското “самоубийство”?

Умряха ли тайни на Студената война в българското “самоубийство”?

Внезапната смърт на шефа на архивите на българската тайна полиция, които трябва да бъдат разсекретени, бе драма в стила на Студената война. Това пише Матю Брунвасер в кореспонденция от София, отпечатана във вестниците “Ню Йорк таймс” и “Интернешънъл хералд трибюн” и цитирана от БТА.

“Тази смърт в една от последните страни в Европа, която все още не се е справила с наследството от комунистическото си минало предизвика политически сътресения”, добавя авторът на статията.

61-годишният Божидар Дойчев бе шеф на архива на Националната разузнавателна служба от 1991 г. Смята се, че този архив съдържа информация за покушението срещу папа Йоан-Павел ІІ през 1981 г. и за убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г., както и за сегашни служители на разузнаването, работили за тайната полиция.

Брунвасер напомня за обстоятелствата, при които Дойчев е намерен в сряда в кабинета си, с изстрел в главата си от собствения му пистолет, но за смъртта му се разбра едва в четвъртък, след като лондонски интернет сайт съобщи за нея. Българските власти пък я потвърдиха в петък, обявявайки, че вероятно става дума за самоубийство.

Депутати от опозицията и коментатори веднага оспориха официалната версия за смъртта на Дойчев и обвиниха властите, че се опитват да я прикрият, тъй като парламентът се готви да гласува закон за разсекретяване на архивите на  Държавна сигурност (ДС), включително на архивите на външното разузнаване, чийто шеф бе Дойчев, пише авторът. Очевидно някой се страхува, защото ще стане ясно, че част от архивите липсват, заявява бившият шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов, цитиран в публикацията.

Мнозина смятат, че смъртта на Дойчев е свързана по някакъв начин с унищожаване на документи от името на хора, които искат участието им в бившите служби за сигурност да остане в тайна, пише още Брунвасер. Той напомня, че България е последната страна от бившия съветски блок, в която няма съгласие по въпроса за комунистическото минало и конкретно за историческите факти, съдържащи се в архивите.

С разгарянето на страстите около случая, българският премиер Сергей Станишев заяви пред уикенда: "Информацията за смъртта на Божидар Дойчев не е била умишлено прикривана от военната прокуратура". Именно тя се занимава с разследването на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България