Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НРС мълчи и изолира и МВР от случая със смъртта на Дойчев

270 коментара
НРС мълчи и изолира и МВР от случая със смъртта на Дойчев

Близо 40 часа след като шефът на архива в Националната разузнавателна служба (НРС) е открит застрелян в кабинета си, бе дадена някаква официална информация по случая.

Това стана в петък, след остри реакции от страна на медиите и на дясната опозиция, че властта мълчи по случая и че той стана достояние на българската общественост чрез базирано в Лондон електронно издание.

В БСП има съпротива срещу отварянето на архива на ПГУ

Архивите на бившето Първо главно управление (ПГУ) трябва да бъдат предадени на управление на 9-членна комисия, която ще се избира от Народното събрание. Това предвижда обобщеният законопроект за разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията, който бе гласуван от депутатите от вътрешната комисия преди десетина дни.

още

Военноокръжният прокурор Спас Илиев каза, че най-вероятно става дума за самоубийство и че не намира двата дни закъснение на информацията за нещо ненормално.

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че ръководството на МВР не е било информирано за случилото се.

Смъртта на 61-годишния Божидар Дойчев разбуни духовете, защото става дни преди очакваното гласуване в парламента на новия закон за отваряне на досиетата. Бившият шеф на НРС Бриго Аспарухов, който е бил близък с Дойчев, коментира, че предстоящото разсекретяване на архиви на бившето Първо главно управление на ДС (чийто правоприемник е НРС), може да доведе до още подобни инциденти.

Новината за смъртта на Дойчев бе съобщена в сайта на бивши журналисти от ББС 24 часа след трагедията, която се разиграла на 15 ноември вечерта. До късно в четвъртък нито един от шефовете в МВР не можа да каже нищо по случая, докато директорът на НРС ген. Кирчо Киров не си вдигаше телефона, а официално съобщение от службата така и не е оповестявано. НРС е подчинена на президента, но от президентството също няма никаква реакция. От прессекретариата на “Дондуков”2  казаха само, че Георги Първанов е бил информиран, но няма да коментира.

Първо главният прокурор Борис Велчев влезе в ролята на “говорител” за медиите, като съобщи, че става дума за самоубийство и той е бил уведомен  от ген. Киров час след откриването на трупа.

Самоубийство с личния пистолет

Прокурор Спас Илиев заяви на пресконференция, че след подаване на сигнала на място в сградата на НРС са били изпратени военен прокурор, военен следовател и съдебен лекар. Те са пристигнали малко след 20,00 часа в сряда. Всички доказателства, които са били събрани от мястото на инцидента, са дали повод на прокуратурата да си създаде водеща версия, че Дойчев се е самоубил със служебния си пистолет.

Оръжието било открито в устната му кухина. Въпреки увъртяните обяснения на прокурор Илиев стана ясно, че ръката на Дойчев не била върху пистолета. Единствената връзка, която бе обявена между изстрела и ръцете на починалия, е наличие на барутен нагар.

По тялото не са открити следи от насилие.

От военната прокуратура обясниха, че намерените гилзи и проби от ръцете на Дойчев са дадени за експертизи, които трябва да са готови до две седмици.

Версията за убийство все още се проверява

Въпреки това са образувани дела срещу неизвестен извършител за убийство и подбуда за самоубийство.

По думите на Спас Илиев едва след като бъдат изготвени експертизите, ще може със сигурност да се каже дали Дойчев се е застрелял със своя личен пистолет или обстоятелствата около инцидента са различни от водещата версия.

Илиев обясни, че не може да даде повече информация за местоположението на тялото на починалия и дали то изобщо е било открито в кабинета му. Оправданието бе, че основният прокурор по случая -  Георги Крумов – не присъства на пресконференцията заради участие в конференция на магистрати.

По време на инцидента в сградата на НРС е имало трима дежурни служители. Единият от тях е отишъл до кабинета на Дойчев, за да го подсети, че разрешеното време за оставане в сградата е до 21,00 часа. Тогава е било открито и тялото.

Не стана ясно какви документи са открити в кабинета на Дойчев, с какво се е занимавал през последните дни.

Семейни мотиви

Досега по случая са разпитани 6 души – тримата, които са били в сградата по време на инцидента и трима от семейното обкръжение на убития. Техните показания също са подкрепили тезата, че работата на Дойчев не е била причината за деянието.

“По-скоро той е посегнал на живота си поради обстоятелства, свързани с неговото семейство”, заяви Спас Илиев.

Съпругата на Дойчев все още не е разпитана официално, за да не бъде тревожена преди погребението. Неофициалните разговори с нея обаче също са насочили прокуратурата към версията за самоубийство.

Илиев обясни, че следващите действия по разследването ще бъдат да се изискат последните телефонни разговори на починалия.

МВР не е информирано

Очевидно от НРС са преценили да не информират ръководството на вътрешното министерство за инцидента, заяви в петък вътрешният министър Румен Петков пред парламента.

ДСБ обвини МВР, че и то е укривало информацията за смъртта на Дойчев. Румен Петков обаче упрекна партията в неграмотност, защото инцидентът е станал в кабинета на Дойчев в сградата на НРС и МВР няма отношение.

Петков информира, че е разговарял с директора на НРС и останал с впечатлението, че няма връзка между предстоящото второ четене на закона за досиетата и самоубийството на Дойчев.

Според Наказателно-процесуалния кодекс следствено-оперативна група

от МВР трябва да посети местопроизшествието и да направи констатации за него. Това обясни Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и бивш шеф на НСС. Според него групата трябва да е ръководена от дознател. Не може вътрешният министър да си измива ръцете и да казва, че произшествието не е посетено от хора на МВР, защото случаят е поет от военна прокуратура. Според Атанасов военна прокуратура се заема с даден случай само ако извършителят е под пагон.

Велчев не може да си обясни защо самоубийството е укривано

Главният прокурор Борис Велчев коментира пред журналисти, че не може да си обясни защо самоубийството на Божидар Дойчев е укривано близо 24 часа.

Няма никакво основание да се смята, че мотивите за самоубийството на Божидар Дойчев не са лични, увери Велчев. По думите му прокуратурата си е свършила работата по този въпрос незабавно и компетентно - извършени са съответните следствени действия, както и оглед на мястото, където е открито тялото на Дойчев.

Няма информация дали е оставено предсмъртно писмо.

Изненадан съм, че този случай не е направен обществено достояние, предвид на факта, че той буди обществен интерес, коментира Борис Велчев.

Божидар Дойчев е постъпил в НРС около 1985 г., а през 1991 г. е оглавил отдел “Архив” в службата. Той на 61 години, пенсиониран е и в момента е изпълнявал длъжността шеф на архива, но вече като цивилен.

Сайтът Kafene.net, който пръв съобщи за смъртта му, се позова на източник от Еврокомисията, според когото в деня на инцидента е трябвало да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на разузнаването. Директорът на разузнаването се е опитал да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация".

Смъртта на Дойчев става в момент, когато парламентът е на път да приеме нов закон за отваряне на досиетата, който среща много сериозна съпротива от страна на бивши и настоящи служители на бившата Държавна сигурност, както и на немалка част от БСП. Според президента Георги Първанов, вътрешния министър Румен Петков и други политици, трябва да бъдат разсекретени архивите на политическата полиция (Шести отзел на Шесто управление на ДС), както и на други служби, но максимално да бъдат укрити архивите на външното разузнаване, което и по времето на комунизма работило за “националните интереси”.

Според редица експерти и десни политици именно в този архив е заровена истината за изнасянето на капитали от България непосредствено преди и след падането на комунизма, както и информация за операции на българските и съветските тайни служби като тази за покушението срещу папа Йоан Павел ІІ и убийството на писателя дисидент Георги Марков.

Божидар Дойчев е известен сред колегите си като много близък до бившия директор на разузнаването Бриго Аспарухов. Самият Аспарухов коментира, че причините за самоубийството на Дойчев са лични и не са свързани по никакъв начин с работата му. В същото време Аспарухов каза, че работата в НРС е много тежка, хората са под голямо напрежение и често изпитвали чувство за вина за несвършена работа, без да имат причини за това.

ДСБ поиска ръководството на НРС да бъде отстранено

В петък Демократи за силна България (ДСБ) заявиха, че както по времето на комунизма, българските граждани научиха за смъртта на шефа на архива в НРС от западноевропейски медии, а президентът, ръководството на НРС, главната прокуратура и МВР укриват това от обществото повече от 24 часа.

Като отбелязват твърденията на военната прокуратура, че става дума за самоубийство, от ДСБ посочват, че това е същата прокуратура, която излъга, че Ангел Димитров-Чората не е убит от служители на МВР, а е починал от  кардиогенен шок.

“Дойчев умира точно преди приемането на закон, който го задължава да предаде архивите на ПГУ на ДС на независима комисия, създадена от парламента. Сред тях е и досието на секретния сътрудник Гоце. ДСБ настояваме за спешно и обективно изясняване на случая, който засяга националната сигурност”, заяви зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев в парламента.

ДСБ настоя президентът незабавно да отстрани ръководството на НРС, което е укрило информацията, а парламентарна подкомисия за спецслужбите да упражни ефикасен контрол върху неприкосновеността на архива в разузнаването.

ДСБ освен това призоваха главния прокурор да изземе делото от военна прокуратура и да го възложи на прокурори под свой отчет.

От ДСБ и ОДС настояха парламентът да включи незабавно в програмата си обсъждането на второ четене на закона за досиетата.

Зам.-председателят на ПГ на ОДС Христо Кирчев каза от парламентарната трибуна, че смъртта на Божидар Дойчев е още едно доказателство за моралната дилема за разкриване на досиетата и колко сложен е този проблем за българското общество.

Вълна от самоубийства

Самоубийството на Божидар Дойчев, ако наистина става дума за такова, не е изолиран случай и събитията от последните седмици показват, че след вълната убийства у нас идва вълна на самоубийства.

Само преди месец -на 13 октомври в дома на майка си в Карнобат смъртоносно се простреля Любомир Начев, министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов. Два дни по-рано на живота си посегна и Бойко Николов,  началник на сектор “Интелектуална собственост” в ГДБОП. Той се простреля в дома си в пет часа сутринта. Николов бе пред пенсия, а в последните няколко месеца в болнични, защото е страдал от тежко заболяване. Тогава в публичното пространство се заговори, че Николов е предприел крайната мярка, заради психологически натиск, на който е бил подложен от част от ръководството на ГДБОП.

Военният прокурор на София Спас Илиев обясни пред медиите, че самоубийствата сред служителите на НРС не са изолирано явление. В последните години е имало няколко такива случая. Не са редки и случаите, в които на живота си посягат и редови служители на вътрешното министерство.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

270 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Pesho
  #273

  Браво Гоце, Браво Първаноглу!

 2. Angel.
  #272

  17.01.2007 18:26Demokrat. http://www.a6661.narod.ru Реплики. Забележки. Свобода на словото. www.islam.ru, Холокоста закапала христианство. Между Христос, Моххамед, Мун нет никаких противоречий; все три /и още 100/ пророци на Аллах. Аллах есть Бог, где Дух Аллаха-там СВОБОДА. Верх духовного падения христианства- холокоста и узаконяване на однополовые браки. Морально согласившесь с холокоста и узаконяване на однополовые браки христиане стали убийци, геи, педерасты, монахи, педофилы, лезбийки, наркоманы,

 3. STEFAN D-R D TCHOLAKOV
  #271

  СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ Автор: STEFAN D-R D TCHOLAKOV Получено на: 22 Ноември 2006 15:28 СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ.................. СЪД ЗА ТАМПИЕРСКИЯТ ОРДЕН, КОЙТО СЕ Е НАСАДИЛ В БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е СМРАД ОТ МАСОНСКИТЕ ЛОЖИ ----------------------------СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ---------------------------------------ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ, НА децата на ПАРТИЙНО-СТОПАНСКАТА НОМЕНКЛАТУРА, но дойде времето те да напуснат ПОЗОРНО

 4. Your new retro music station
  #270

  www.radio-3.net - your new retro music station!

 5. STEFAN D-RD TCHOLAKOV
  #269

  СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ Автор: STEFAN D-RD TCHOLAKOV Получено на: 21 Ноември 2006 17:17 СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ..................СЪД ЗА ТАМПИЕРСКИЯТ ОРДЕН, КОЙТО СЕ Е НАСАДИЛ В БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е СМРАД ОТ МАСОНСКИТЕ ЛОЖИ ----------------------------СЪД ИЛИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ---------------------------------------ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ, НА децата на ПАРТИЙНО-СТОПАНСКАТА НОМЕНКЛАТУРА, но дойде времето те да напуснат

 6. Baruten nagar
  #268

  BASTA, da sera v tvoyata laynyana USTA.Dano te postigne sadbata na Doichev !

 7. spark
  #267

  poslednite dumi na doi4ev predi da se samoubie sa bili: mom4eta me streliaite..

 8. Stefan d-r D Tcholakov - SVERIGE
  #266

  DA JIVEE DRUGARJAT PREZIDENT NA ZJALA BULGARISTAN + GEORGI PAR-AVAN-OF,OF I ZJALATA JUDEISKA KOMUNISTICHESKA MAFIA OT MINALOTO KOJATO SEGA OGRABI BULGARIA I BULGARSKIU NAROD V IMETO NA USA - IZRAELSKITE INTERESI !DA JIVEJAT JUDEISKTE UBIIZI SOLOMON PASI I MAFIA S ZARO SÍMEONO SKASOFONSKI I VSICHKTE MASONSKI LOJI !SMART NA TAZI PRESTAPICHESKA SGAN !BULGARIA ZA BULGARITE !STEFAN D-R D TCHOLAKOVSVERIGE

 9. Ники
  #265

  Тия да ги разправят на баба ми. Убиха го, човека. И прочистиха това, което ги устройва. Вали трябваше да излезе наяве и досието на Гоце, пък и кой знае още на кого.

 10. x
  #264

  предала националните интереси-на България

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.