Унгария изключва конфликт с ЕК като полския

Унгарският премиер Виктор Орбан

Лидерът на парламентарната група на управляващата в Унгария партия ФИДЕС Гергей Гуяш каза, че правителството планира нови стимулиращи фискални мерки, за да се поддържа икономическият растеж над 4 процента, и изключи възможността за конфликт с Европейския съюз, подобно на Полша, заради върховенството на закона, отбелязва Ройтерс.

Категоричната изборна победа даде на ФИДЕС власт да променя всички закони, включително конституцията.

Гуяш, който е новият началник на канцеларията на Орбан, заяви, че не се планират реформи, които биха подкопали съдебната независимост.

"Ако има някакви промени, те няма да засегнат конституционното изискване за съдебна независимост", каза той.

По думите му увеличаването на заплатите и силният икономически растеж могат да помогнат на Унгария по-бързо да достигне западните жизнени стандарти. Според него обаче едва ли страната ще се присъедини към еврозоната през следващите четири години.

"Засега повечето икономисти са съгласни, че ние би трябвало да влезем в еврозоната, когато достигнем 80-90 процента от средните жизнени стандарти в ЕС", каза Гуяш и отбеляза, че в момента Унгария е на 69 процента.

"Би трябвало да се присъединим към еврозоната, когато това служи на интересите на унгарската икономика и граждани", заяви той.

Споделяне

Още от Европа