Унгария може да продаде царевица на наши фирми в спец търг

Унгария може да продаде царевица на наши фирми в спец търг

Част от количествата царевица, които унгарската интервенционна агенция пуска на търг, може да бъдат резервирани в отделна сесия за български фирми. Това стана ясно след среща в петък на зам.-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова с главния директор на Интервенционно-европейски фондове в Унгарската Разплащателно-интервенционна агенция Ласло Ригер, за да се уточни процедурата за участие в търговете за 1.2 млн. т царевица.

За да се проведе специална сесия на търговия с български фирми, обаче страната ни трябва да получи разрешение от Европейската комисия и унгарските партньори са заявили, че ще подкрепят подобно искане от страна на София пред Брюксел, съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието.

Бъчварова е получила подробна информация за провеждането на редовните търгове. Крайният срок за подаване на оферти за закупуване на царевица в следващата процедура  е 29 август 2007 г., когато ще се предложат 100 хил. т.

Общото количество от 1.2 млн. т е разпределено в траншове в такива обеми, периодът на разпределяне на всичките квоти се очаква да приключи в средата на октомври 2007.

През следващите месеци ще се работи за сключване на споразумение за сътрудничество между Българската и Унгарската Разплащателни агенции, за каквото унгарската страна е изразила готовност, съобщиха още от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес