Унгария опъва нервите на ЕС с визитата на Путин в Будапеща

На постамента са изписани слова на признателност към руските войници, сражавали се в Унгария през двете световни войни

След рухването на комунизма стана обичайна практика да се свалят съветските паметници в Източна Европа. Така че, когато миналия месец в Унгария беше издигнат един такъв паметник, преди визитата на президента Владимир Путин, това привлече внимание.

Скромният пет метров мемориал се намира в град Естергом - исторически град на брега на река Дунав. Той изобразява ангел, а на постамента са изписани слова на признателност към руските войници, сражавали се там през двете световни войни.

Унгарските медии цитираха руския посланик Владимир Сергеев, който заяви, че монументът демонстрира силата на унгарско-руското сътрудничество.

"Това е много символично", каза той.

Унгарските жестове към Русия безпокоят останалите държави членки на ЕС и Брюксел точно когато те се борят с последиците от затоплящите се отношения между Москва и Вашингтон при новия американски президент Доналд Тръмп.

В Европа цари истинско безпокойство от подкрепата на Тръмп за предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Путин е гласовит поддръжник на евроскептичните партии, а Орбан е един от най-евроскептичните лидери в съюза.

С Тръмп в Белия дом и един Европейски съюз, борещ се да възпре вълната от популизъм, заливаща континента, правителството на Орбан очаква по-добри връзки с Вашингтон и призовава за нови отношения между ЕС и Русия.

Днешната среща между Путин и Орбан в Будапеща е седмата им, като през последните две години те са се срещали три пъти, каза на пресконференция в Москва помощникът на руския президент, Юрий Ушаков.

По думите на Ушаков двете страни поддържат "доста активен политически диалог".

В ЕС Унгария поддържа руски интереси като отмяна на санкциите, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 г. Търговските връзки включват споразумение за доставка на газ с компанията "Газпром" и сделка, предвиждаща Русия да финансира и построи атомна електроцентрала. И двете страни искат да увеличат двустранната търговия.

Орбан също така копираше част от действията на Кремъл, предприемайки репресивни мерки срещу неправителствени организации, обвинявани от него, че използват финансиране отвън, за да подкопават политическия ред.

Има поле за още по-голямо задълбочаване на отношенията между Унгария и Русия и ако ЕС започне да мърмори, Орбан вероятно ще посочи към Тръмп, каза Петер Креко, лектор в Университета на Индиана.

"Всичко, което Орбан трябва да направи, е просто да посочи Америка", заяви Креко. "Ако Русия е добра за тях (американците), защо ние да проявяваме сдържаност?"

Унгария подкрепя критиките на Тръмп срещу стратегията на НАТО към Русия и окачестви санкциите срещу Москва като "безсмислени".

Орбан имаше сблъсъци с правителството на Обама заради ерозия на демократичните ценности от неговото правителство, според критици.

Но след като Тръмп вече влезе в Белия дом, Будапеща очаква, че ще има по-голямо поле за маневриране. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза пред Ройтерс, че очаква в американско-унгарските отношения да настъпи "огромно подобрение" след обещанието на новия американски президент да намали "износа на демокрация".

По думите му Европа и Русия "се нуждаят от нов тип отношения".

Поведението на Унгария рязко контрастира с това на останалата част от ЕС, където предполагаемата намеса на Русия се възприема с такава тревога, че някои страни като Финландия например, решиха да създадат специализирани служби, които да ѝ противодействат.

Чешкото правителство също формира специална звено за борба срещу "информационната война", водена от руски хакери. Във вторник то заяви, че е регистрирало хакерски атаки, подобни на тези, за които се подозира, че са организирани от Русия срещу САЩ.

Германия също заяви, че е засякла нарастване на руската подривна пропаганда.

Но въпреки приятелските си отношения с Русия, Унгария остава твърдо в евроатлантическия свят, каза Андраш Рац, експерт по Русия в будапещенския университет "Петер Пазман".

Според две скорошни социологически проучвания унгарците в огромното си мнозинство не искат по-близки отношения с Русия, като само шест процента от тях смятат страната си за източноевропейска.

"Това тяхното не е приятелство", каза Рац за Орбан и Путин.

"Няма общи ценности, на които да стъпи дългосрочен съюз. Това е сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси."

По БТА.

Споделяне

Още от Европа