Унгария предлага задържане на всички кандидати за убежище

Задържането ще трае до приключване на обработката на молбата на даденото лице

Унгария предлага задържане на всички кандидати за убежище

Унгария ще предложи на ниво ЕС европейските граници да бъдат защитени чрез автоматично задържане на всеки кандидат за бежански статут. Задържането ще трае до приключване на обработката на молбата на даденото лице. Това заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от британския вестник "Гардиън".

На брифинг в Лондон той посочи, че всеки, който иска убежище чрез Унгария, ще бъде държан в център за настаняване през целия период на процедурите, но все пак тези хора ще могат да се приберат свободно в родните си страни във всеки един момент, ако пожелаят.

"Нито един мигрант - нито дори и тези, които вече са си подали молбата за убежище - няма да може да се движи свободно, докато не се получи правно решение дали заслужава политическо убежище, бежански статут или каквото и да било друго", каза Ковач.

Той предрече, че обработката на молбите ще трае доста месеци и всеки случай ще трябва да бъде проучван поотделно, а не заедно с други. Не е ясно документите на колко кандидати ще бъдат обработвани в лагерите убежища, нито дали ЕС ще одобри плана.

Ковач каза, че очаква нов сблъсък с Брюксел във връзка с новия план, но настоя, че със сегашните правила се злоупотребява систематично, тъй като в момента кандидатите за убежище могат да се движат свободно, докато трае обжалването при отказ да им се удовлетвори молбата.

По думите му много хора, които в момента обжалват, са отишли в други страни като Германия и Великобритания. "Ако запазим сегашния режим, няма да сме в състояние да контролираме това, което става по границите и в Европа."

Ковач каза, че макар кандидатите да няма да могат да се движат свободно из Унгария, лагерите не бива да се наричат "центрове за задържане".

"Все още не сме измислили подходящо название - това е едно от предизвикателствата, да формулираме такова. Тук не става дума за задържане, а да не им се дават същите възможности като на европейските граждани. Нека не се заблуждаваме. Има систематична злоупотреба в Европа. Става дума за незаконна имиграция. Всеки, който идва като мигрант в Европа, по същество идва тук незаконно", заяви Ковач.

По думите му в края на миналата седмица унгарските власти са арестували 100 кандидати за убежище, пребиваващи незаконно на територията на страната им.

Ковач обеща, че убежищата ще предоставят храна и образование за децата, включително за непридружените. "Убежищата ще покриват всички необходими европейски стандарти."

По думите му Унгария "ще използва всички средства, за да проверява самоличността и ще проучва много щателно всеки случай. В съответствие с международното право, според нас фактът, че някой идва от Сирия и там има гражданска война, не дава право на цели групи хора да идват в ЕС, особено при положение че са минали през много на брой сигурни страни по пътя си.

Ковач посочи, че на времето унгарският премиер Виктор Орбан е предложил горещи точки и лагери да бъдат създадени в Северна Африка, но тогава е бил заклеймен като провокатор, а сега предложенията му са в дневния ред на ЕС. "Онова, което заклеймяваха като утопично и ненормално, вече доминира дневния ред", отбеляза той.

"Смятаме, че смяната на гледната точка в САЩ, допринесе за това и другите да започнат да уважават унгарската позиция", допълни Ковач.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?