Унгария вече бие България по нисък корпоративен данък

Унгария вече бие България по нисък корпоративен данък

От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните членки като Унгария я измести с 9-процентна единна ставка за всички, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

От 2017 г. данъчната тежест за фирмите в Унгария бе намалена на 9 на сто от досегашните 19% за големите фирми и от 10 процента за малките и средни фирми. Така свиването на ставката е 53 на сто за големите фирми, а за малките и средни предприятия е 10%.

В Унгария за 2017 година се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата - със 17.5 на сто (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори, посочват от БТПП и отбелязват, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5 процентни пункта.

Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, посочват от палатата. Според работодателската организация в резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, въпреки добрите макроикономически показатели. За пример бе дадена икономическата свобода, където падаме от 55-то на 60-то място през 2016 г., по просперитет слизаме от 51-о на 57-о място през миналата година, а по правене на бизнес - от 38-о на 39-то място.

Някои държави, благодарение на правителства и социални партньори, договарят с взаимни отстъпки и компромиси по-привлекателна предприемаческа среда за инвеститорите - местни и чуждестранни, допълват от БТПП. Според организацията е очевидно, че увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект.

Споделяне

Още от Бизнес