Унгарско радио спряно временно заради антихристиянски коментари

Алтернативна радиостанция в Унгария бе спряна за 30 дни от държавния медиен регулатор заради обида към християните, предаде Би Би Си.

В предаване, излъчвано на живо в Коледната нощ, водещият от Радио Тилос е направил допускането, че всички християни трябва да бъдат унищожени.

Казусът е необичаен, защото мнозинството от хората в Унгария са римо-католици и предишното законодателство, регламентиращо т.нар. реч на омразата, имаше за цел да предпази малцинствените групи, като циганите и евреите.

Водещият е бил уволнен, а мениджърът на базираната в Будапеща радиостанция се извини.

Това обаче не беше достатъчно, за да възпре вълната от критики от страна на основните църкви в Унгария, както и на много политически лидери.

Петчленният национален съвет за радио и телевизия реши да спре радиостанцията на базата на член от медийния закон, който забранява коментари, които обиждат или са против която и да е социална група.

Медийният съвет също така не позволява на радиостанцията да кандидатства за държавна помощ шест месеца и излезе с последно предупреждение, че ако подобни коментари бъдат излъчени отново, тя може да загуби и лиценза си.

Скандалът възбуди силни емоции в Унгария, където нормално повече внимание се отделя на антисемитските и антиромските коментари.

По-рано този месец при друг инцидент хиляди демонстранти призоваха радиото да бъде закрито. Тези протестни действия обаче също се превърнаха в спорни събития, след като няколко от участниците подпалиха израелско знаме.

Споделяне

Още от Свят