УНСС и "Росатом" ще си сътрудничат в обучението на студенти

Проф. д.ик.н. Стати Статев и директора на "Росатом Централна Европа“ Вадим Титов

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) в София ще си сътрудничи с руската ядрена корпорация "Росатом" в практическото обучение на възпитаници на българското висше учебно заведение, в обмена на студенти с руски технически вузове и създаването на учебни материали.

Меморандум за сътрудничество в тези направления бе подписан от ректора на висшето училище проф. д.ик.н. Стати Статев и директора на "Росатом Централна Европа“ Вадим Титов. Предвижда се в УНСС да се провеждат също така лекции на водещи руски специалисти и да се развиват общи проекти.

Подписаният меморандум позволява да се обединят практическия и иновативния опит на корпорацията с научния потенциал на университета, посочи по време на подписването в София Вадим Титов.

Проф. Статев отбеляза, че за УНСС сътрудничеството с доказани в своята област компании е особено ценно, защото така свързваме учебната дейност с реалния живот, което обогатява и надгражда знанията и уменията на нашите студенти.

"Росатом“ обединява над 350 предприятия и научни организации, в това число и всички граждански компании от атомния отрасъл в Русия, научноизследователски организации и единствения в света флот от атомни ледоразбивачи. Корпорацията изпълнява поръчки извън Русия за над 133 милиарда долара.

УНСС е най-голямото, най-авторитетното и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, с 97-годишна история. В него се обучават 22 хиляди студенти в 47 бакалавърски и 108 магистърски специалности и в 37 докторантски програми. Университетът откри през януари 2016 г. и магистърска програма "Ядрена сигурност", подкрепяна от Международната агенция по атомна енергия, в която се обучават студенти както от България, така и от Конго, Судан, Ирак, Мавритания, Уганда и други държави, където "Росатом" има сключени редица споразумения за съвместна дейност.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?