Уолстрийт Джърнъл: Буш иска от Конгреса още 95 милиарда долара за войната в Ирак

Правителството на Буш се готви да поиска от Конгреса допълнителна сума до 95 милиарда долара, с която да финансира война в Ирак, съобщи Ройтерс, като се позова на в. Уолстрийт Джърнъл.

Сумата от 95 милиарда ще покрие разходите по очакваната война и последиците от нея, както и новите разходи за борба с тероризма, съобщи Уолстрийт Джърнъл в електронното си издание. В сумата е включена финансовата помощ, която САЩ ще окажат на Турция и други съюзнически страни. Възможно е исканите от Конгреса средства да намалеят до 60 милиарда долара. Това зависи от продължителността на конфликта, финансовото участие на съюзниците на САЩ, и щетите, които ще нанесе на страната си иракският лидер Саддам Хюсеин.

Вестникът припомня, че иракските петролни залежи са втори по големина в света след тези на Саудитска Арабия и че американски представители вече предложиха възстановяването на Ирак да се финансира от петрола. Сумата от 95 милиарда не включва приходи от иракски петрол през първата година според официални представители, цитирани от вестника.

Американското правителство ще похарчи толкова, колкото е необходимо, за да спечели война в Ирак, заяви министърът на финансите Джон Сноу по телевизия Си Ен Би Си снощи, съобщи АФП. Сноу призна, че несигурността около иракската криза спъва възстановяването на американската икономика. Щом конфликтът бъде уреден, икономическият ръст в САЩ ще се ускори, подчерта той.

Министърът отказа да потвърди информациите на Уолстрийт Джърнъл, че правителството ще поиска от Конгреса допълнителна сума до 95 милиарда долара за война в Ирак и борба срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят